Autómosás helyesen: milyen opcióink vannak?

Autók, 2022.12.23

Ahány autó, annyi szokás. Egy azonban biztos: az értékéhez nagymértékben hozzájárul, hogyan ápolja azt tulajdonosa.

Autómosás Adódik rögtön a kérdés, hogy miképp tarthatjuk úgy tisztán járművünket, hogy ne történjen kár a fényezésben? Cikkünkben összeszedtük az egyes autómosási alternatívák előnyeit és hátrányait, hogy mindenki maga dönthesse el, melyik opció jelenti számára a legjobb megoldást.

Gépi autómosás

Napjainkban az egyik legnépszerűbb autótisztítási módszer a gépi autómosás. Ez nem is meglepő, miután gyors, nem terheli meg a pénztárcánkat, valamint roppant kényelmes – még ki sem kell szállni a járműből.  

Azonban a gépi autómosásnak igen jelentős hátrányai is vannak. Egy ilyen mosóban naponta akár több száz autó is megfordul, a kefék pedig az egyikről a másikra viszik át a szennyeződéseket. Mindez rengeteg kárt tud okozni a fényezésben, ezért kétszer is fontoljuk meg, hogy kockára tesszük-e gépkocsink fényezésének megjelenését a gépi autómosás előnyeiért cserébe.

Érintésmentes mosás

Magyarországon kevésbé elterjedt ugyan, számos helyen viszont igen sokan igénybe veszik az érintésmentes mosás lehetőségét autójuk tisztán tartásához. A folyamat során igen erőteljes vegyszereket használnak, a járművet pedig erős nyomással mossák le. Habár közel sem olyan hatékony, mint egy szakember által – vagy akár otthon – végzett autóápolás, azonban nem tesz kárt a fényezésben.  
 
Önkiszolgáló autómosás

Az önkiszolgáló mosók szintén viszonylag gyors és olcsó lehetőségnek számítanak autónk tisztán tartásához, ahol szépen le is tudjuk takarítani a gépjárművet. Arra azonban vigyázzunk, hogy a habkefe a gépi autómosásnál már említett okból sérüléseket tud okozni a fényezésben, így óvatosan bánjunk vele. Miután egy önkiszolgáló autómosóban nincs szárítási opció, így mindenképp töröljük le autónkról a nedvességet egy mikroszálas törlőkendővel, hogy elkerüljük a vízkövesedést. Ráadásul ha vizes járművel hagyjuk el a mosót, a karosszérián maradt vízcseppek ismét összegyűjtik a szennyeződéseket.  

Hagyományos kézi mosás

Az egyik legideálisabb megoldás autónk tisztán tartásához - és fényezésének megóvásához – a klasszikus kézi mosás. A munkát elvégeztethetjük szakemberekkel, akik az előkészületektől a szárazra törlésig elvégeznek minden szükséges műveletet, de akár mi magunk is kivitelezhetjük odahaza. Igaz, hogy mind közül ez a módszer a legidő- és energiaigényesebb, azonban így egész biztosan kíméletes, alapos és minőségi lesz a végeredmény.  

Miután sikeresen elvégeztük autónk karbantartását, érdemes konzerválni gyönyörű, tiszta megjelenését. A Gtechniq több éves használatra tervezett nanotechnológiás kerámia bevonatok használatával hosszantartó ragyogást és védelmet biztosíthatunk gépjárművünk számára.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!