Biztonságban az utakon nyáron is

Autók, 2023.04.10

Ahogy beköszönt a melegebb időjárás, kisüt a nap, az autósoknak is fel kell készülniük a nyárra, hogy biztonságban vezethessenek.

Utazás Az autók karbantartása és a nyárra való felkészítése nemcsak a sofőrök biztonságát növeli, de hosszabb élettartamot is biztosít a járműnek.

Az első lépés, hogy ellenőrizzük a folyadékszinteket, mint ahogy a téli felkészítés esetében is tettük. Tehát a hűtőfolyadék, a motorolaj és a fékfolyadék szintjének ellenőrzése alap, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy megvizsgáljuk a klímaberendezést. A nagy nyári melegben ugyanis fontos, hogy az autónk belső hőmérséklete komfortos maradjon. Ahhoz, hogy autónk klímaberendezése sokáig jól működjön, télen sem árt egy-két hetente kicsit beindítani, így kicserélődik benne a levegő, és ez jót tesz az egész berendezésnek.

Fontos a fékrendszer ellenőrzése is, már csak azért is, mert nyáron az emberek általában nagyobb sebességgel közlekednek. A fékek állapota tehát kritikus jelentőségű. Érdemes egy szervizben átnézetni az autót, ahol minden fontos kérdésünkre választ kaphatunk.

A nyári gumik állapota

Ne felejtsük el azt sem, hogy autónk egy adott pillanatban mindössze mintegy négy tenyérnyi felületen érintkezik az úttal, és ezen a felületen múlik a biztonságos tapadás. Tehát kiemelten figyeljünk az abroncsok állapotára. Sokan inkább a téli gumikra helyezik a hangsúlyt, mondván, hogy a téli útviszonyok azért jóval nagyobb kihívások elé állítják az autósokat. Azonban a nyári gumik esetében is fontos a kiváló tapadás, a pontos kezelhetőség és a fékezhetőség.

A kopott, vagy nem megfelelő állapotú abroncsok nagy veszélyt jelenthetnek az autóban lévőkre és más közlekedőkre is. A gumik futófelületi mintázatát is érdemes ellenőrizni, ha az elérte a minimális mélységet, akkor ki kell cserélni az abroncsokat. Az autóvezetők biztonsága és a közúti balesetek számának csökkentése érdekében az Európai Unióban 1,6 milliméter a minimális profilmélység a nyári gumik esetében. Ez azt jelenti, hogy a gumik futófelületi mintázatának legalább 1,6 milliméter mélységűnek kell lennie az egész felületen. A kopott, nem megfelelő profilmélységű abroncsok nagy veszélyt jelenthetnek az úton lévőkre, mert csökkentik az autó stabilitását, növelik a vízen felfutás kockázatát, valamint nehezítik a fékezést és a kanyarodást.

Az autóvezetőknek fontos szerepük van a biztonságos közlekedésben, és ennek egyik alapvető eleme a gumiabroncsok megfelelő állapota. Ezért is ajánlott rendszeresen ellenőrizni az abroncsok állapotát és amikor azok elérték a minimális profilmélységet, akkor ki kell cserélni őket. Az 1,6 milliméter a törvényi követelmény, azonban ez nem jelenti azt, hogy ilyen abroncsokkal biztonságosan lehet közlekedni, más szempontok is számítanak.

A jó minőségű nyári gumi kiválasztása különösen fontos, mert ez segít csökkenteni az autó üzemanyag-fogyasztását, és növeli az úttartást, így lesz biztonságosabb a vezetés. A jó nyári gumik nemcsak jobban tapadnak a száraz úton, de az aquaplaning elleni védelmet is nyújtják, tehát a vízen felfutás kockázatát is minimalizálják, aminek különösen nagy jelentősége van a nyári zivatarok idején. A nyári gumi kiválasztásánál a pontos méret ismerete elengedhetetlen, de figyeljünk a terhelési és a sebességindexre is.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!