Ezek a legfontosabb autóipari trendek 2020-ban

Autók, 2020.06.23

Soha nem látott mértékű átalakulásban van mostanság az autóipar. Bár a koronavírus-járvány némileg visszavetheti az innovációt és a fejlődést, azonban már az év első felében tisztán láthatjuk, hogy milyen trendek uralják majd 2020 hátralévő részét.

Nissan GT-R Merthogy a változások már elindultak, a folyamatok mondhatni megállíthatatlanok, ennek megfelelően érdemes számításba venni, hogy miféle irányzatokra érdemes odafigyelni az előttünk álló hónapokban, illetve melyek maradnak hangsúlyosak várhatóan még a jövő esztendőben is. Lássuk a legfontosabb pontokat az aktuális előrejelzések függvényében!

Minden eddiginél hangsúlyosabbá válnak az elektromos autók

Míg egyesek zsákutcaként tekintenek rájuk, mások az autóipar forradalmaként tartják számon az elektromos autók megjelenését és térhódítását, melyek a környezettudatos közlekedés tekintetében valóban egyre jobb eredményeket érnek el. Ma már a legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatók elektromos hajtásláncra épülő modellek, folyamatosan fejlesztik a technológiát, az akkumulátorokat, ebből kifolyólag pedig a hatótávokkal állandó rekordok kerülnek felállításra. Mindemellett pedig az árkategória szempontjából is egyre megfizethetőbb modellek jelennek meg a piacon, aminek jóvoltából lassan a középosztály számára sem lesznek elérhetetlenek ezek a megoldások.

Noha sokáig úgy tűnt, hogy előbb a hibridek hozzák el a változást az autóiparba, valójában azonban a gyártók többsége azon túl, hogy kipróbálja magát ezekkel a kevert üzemű járművekkel, a fejlesztések többségét inkább a tisztán elektromos meghajtásra fordítják. A hibrid sikere egyelőre abban rejlik, hogy lényegesen magasabb szinten kínálja a környezetbarát technológiát, méghozzá sokkal alacsonyabb árkategóriában, mint a normál elektromos autók, de mivel csak egy átmenetet jelent, különösebb meghonosodása nem várható. A tiszta elektromos meghajtású gépjárművek azonban annál nagyobb piaci részesedést szerezhetnek maguknak, minél jelentősebb ütemben csökken az áruk.

Szárnyalnak az önvezető- és vezetést segítő technológiák

Bár az elektromos autók előbb meghonosodhatnak a piacon, mint az önvezető-, illetve az egyéb kapcsolódó vezetést segítő technológiák, de a folyamatos fejlesztések miatt így is számolnunk kell velük az elkövetkezendő hónapokban. Már manapság sem meglepő, hogy az újabb autókba olyan rendszerek kerülnek, melyek automatizálnak bizonyos folyamatokat. Teljesen hétköznapinak tekinthetők például az automataparkolást, tolatássegítést, elalvásfigyelést vagy éppen a követési távolság betartását támogató szisztémák, melyek külön-külön kiforrva később a komplett önvezető rendszereket adják majd.

Ezen a téren természetesen jelenleg is rendkívül átfogó fejlesztések zajlanak szerte a világon. A legoptimistább számítások szerint is évekre vagyunk azoktól a megoldásoktól, melyek kiengedhetők lesznek az utakra, de az eddigi tesztek rendkívül biztatók, és az idei évben rengeteg olyan eredményt várunk a fejlesztőktől, melyek alapjaiban forradalmasíthatják a kapcsolódó technológiákat. Az Egyesült Államok bizonyos régióiban megfelelő felügyelet mellett már részt vehetnek a forgalomban ilyen járművek tesztelési célzattal, de amíg nem sikerül a tökéleteshez közeli szisztémát alkotni, addig biztosan nem számíthatunk még a kereskedésekben ilyen megoldásokkal ellátott autókra.

Egyre többen döbbennek rá a minőségi tuning fontosságára

Mindenki szeretne magának egy vérbeli tuningautót. Ezen a téren az emberek véleménye aligha változik 2020-ban, de nem is az álláspontoknak, sokkal inkább a szemléletmódnak kell módosulnia. Ezen a téren pedig az idei esztendő határozottan jó kilátásokkal kecsegtet, aminek az oka részben az, hogy világszerte, így Magyarországon is megjelentek már a minőségi autó tuning szolgáltatásokra koncentráló műhelyek, ahol nemcsak a munkavégzés kapcsán ígérnek magas minőséget, hanem természetesen az alkalmazott alkatrészek terén is. „Egyre többen tudnak már különbséget tenni például egy az autó látványát néhány hét alatt elrontó dekorfólia, valamint egy direkt ebből a célból készült autófólia között mind a látvány, mind a hatás tekintetében. ” – teszi hozzá Kemecsei Imre, a Premium Car Design tulajdonosa. Nem okoz ma már nehézséget az embereknek, hogy megbizonyosodjanak róla: egy replikafelni nemcsak a külalak terén nem ér fel egy eredetivel, de a kispórolt alapanyagok miatt a közlekedésbiztonságot is veszélyeztetik, hiszen egy nagyobb úthiba is képes darabokra törni egy rossz minőségű kereket. Ezen felül szóba hozhatnánk még a minőségi chiptuningot, az átfogó optikai csomagokat, de kifejezetten közkedvelt a hanggenerátor, mely a kipufogórendszer megbontása nélkül tud sportautókat megszégyenítő motorhangot generálni a gépjármű számára.

Tarolnak a környezetbarát üzemanyagok

Már az elektromos autóknál is utaltunk rá, de ismét érdemes kiemelni, hogy a környezetbarát megoldások valóban mindennél fontosabb szerepet kapnak idén az autóiparban. A benzinnel és dízellel üzemelő járművek fogyasztását már annyira minimalizálták a gyártók, hogy a károsanyag-kibocsátást csak azzal lehet csökkenteni, ha egyre több környezetbarát üzemanyag jelenne meg a piacon. Nyilván ez sem egy olyan dolog, ami egyik napról a másikra bevezethető, hiszen a benzinnek és a gázolajnak ilyen esetben ugyanolyan égési tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a klasszikus típusoknak – ami környezetbarát alapanyagokból elég nehezen megvalósítható –, ellenben így is vannak már próbálkozások. Hangsúlyozandó, hogy a környezetkímélő üzemanyag nem azt jelenti, hogy autónk mostantól semmiféle károsanyagot sem adnak ki magából, csupán ennek a mértéknek a csökkenéséről van szó. Hazánkban is elérhető már például néhány hónapja egy olyan benzintípus, mely a korábbi 6,4 százalékról 8,2 százalékra növelte a biológiai összetevők arányát, tehát kevesebb légszennyezéssel jár az elégetése. Ez természetesen apró lépésnek tűnik, de a jövőben még előnyösebb tulajdonságokkal rendelkező kísérleti üzemanyagok jelenhetnek meg a piacon, melyek jelentősebb motorátalakítás vagy motorkárosodás nélkül tudják tovább csökkenteni az autók levegőszennyező hatását.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!