Így lesz újra szép és használható az alufelni!

Autók, 2017.12.18

Az autók alufelnijét nem hiába nevezik a kocsik ékszerének, hiszen a kocsik kerekeiretekintve azonnal megítéljük a kocsi besorolását és a tulajdonosát is.

Alufelni Mercedes Nagyot nézünk, ha egy lerobbant ezer éves rozsdás autón ragyogó, csodaszép felnik vannak, de akkor is tátjuk a szánkat, ha pont fordított a helyzet és egy menő luxusautónak vannak elhanyagolt, kopott, rozsdás vagy sérült alufelnijei.

Persze egyik sem kellene, hogy meglepetést okozzon, hiszen bárki járhat úgy, hogy valami miatt tönkrementnek a felnijei, de bármikor lehet csillogó felnit varázsolni nagyon régi autók kerekeire is.

A régi, rozsdás vagy kopott alufelnik legtöbbje javítható különböző módszerekkel, több lépésből, amelyek állapottól függően variálhatóak vagy egyes lépések akár kihagyhatóak. Az egyik legnépszerűbb megoldás, ha a felni tisztításáról van szó, a homokfúvás (amelyet a valóságban acélőrleménnyel végeznek, nem pedig homokkal).

A technikával könnyedén szabadulhatunk meg a szennyeződésektől és a rozsdától, hogy végül egy matt szürke színű alufelnit kapjunk. Ezt persze aztán festhetjük például porfestéssel, hogy újra szép színben tündököljön kedvenc gumi tartó tárcsánk.

Mit tegyünk, ha nem csak rozsdás de hibás is az alufelni?!

Számtalan oka lehet annak, ha az autónkon megsérül az alufelni. Előfordulhat, hogy valami miatt a járdára hajtottunk fel véletlenül vagy padkáztunk, esetleg egy kátyú okoz súlyosabb sérüléseket az alufelniben. Szerencsére a legtöbb esetben a felni javítható.

Azonban tudnunk kell azt, hogy a puhább alufelnik azok sokkal kényesebbek az anyagukból kifolyólag, így előbb törhetnek vagy karcolódhatnak társaiknál. A kisebb, alig látható karcolódásokat egyszerűen polírozással is el lehet tüntetni, de a néhány milliméteres karcolások már nem javíthatóak így.

Sajnos polírozni egy bizonyos mélység felett már veszélyes, gyengíti az anyagot, akárcsak a törések esetében. Ha eltörik a felni, nem lehet hegeszteni, hiszen a hőhatástól már sosem marad olyan az anyag, mint volt, azaz a felni ugyanúgy el fog újra törni előbb vagy utóbb. A javítható felnikről először eltávolítják vagy leköszörülik a csorbát, majd meghegesztik és leesztergálják. Ez a művelet az új felni árának töredékébe kerül csupán. Azonban ha úthibák miatt történt a baleset, a kárunkat akár az út karbantartója is megtérítheti. Ezenkívül már van lehetőség külön az alufelnire is biztosítást kötni, így biztonságba tudva autónk eme nemes,
érzékeny részét.

Miért használjunk alufelnit acél felni helyett?

Sokan elgondolkodnak, hogy megéri-e egyáltalán alumínium felnit használni a szokványos acélból készült modellek helyett. Az alufelninek sok pozitív előnye van, így ha lehetőségünk van rá, szereltessünk autónkra ilyen tárcsákat.

Nem csak azért, mert sokkal szebb, mint az acélból készült, de sokkal könnyebb is annál. A könnyűfémből készült felni pedig csökkenti az autó rugózatlan tömegét, így sokkal komfortosabb lesz az utazás az adott autóban. Új alufelniket vásárolhatunk például a autotire.hu webshopjában, ahol gumiabroncsokat és acél felniket is beszerezhetünk. Természetesen van még az alufelninél is könnyebb anyagú felni, például a magnéziumból készült. Azonban ár-érték arányban az alufelnik a legideálisabb felszerelések melyeken a gumiabroncsok helyet kaphatnak. Egyedüli előnye az acélfelninek az alufelnihez képest, hogy sokkal olcsóbb és strapabíróbb, így a téli latyakot és sózott utat jobban átvészeli sérülések nélkül, ezért terepjárókra előszeretettel használják ezt a típust is.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!