Hitelre vagy lízingre vegyünk autót 2020-ban?

Autók, 2020.06.22

Az autóvásárlás a legtöbb esetben komoly nehézségek elé állítja az embereket. Ennek több oka van, de általában nem is annyira a megfelelő típus kiválasztása vagy elérhetősége okoz fejtörést, sokkal inkább a vételár előteremtése, ezért sokan folyamodnak autóhitelhez ilyen esetekben.

Autóhitel Egy másik alternatíva még a lízingelés lehetősége, amiről lényegesen kevesebb konkrétumot hallani, pedig érdemes megismerkedni vele, hiszen nem kizárt, hogy 2020-ban sokak számára ez a konstrukció jelenti majd a megoldást ahhoz, hogy saját gépjárművet tudjon vásárolni.

Mi a különbség a hitel és a lízing között?

A téma kapcsán a legfontosabb kérdés, amit az emberek feltesznek maguknak, hogy mi a különbség a hitel és a lízing között? Alapvetően mindkettő egy kölcsönszerződésnek tekinthető, tehát szerződésben foglalt, kamatos részletekben kell évekre elnyújtva kiegyenlítenünk a gépjármű ellenértékét, de míg hitel esetén az autó tulajdoni jogát azonnal megkapjuk – hiszen kifizetjük előre a terméket, majd pedig a banknak törlesztjük a megfelelő fedezet ellenében –, addig lízingszerződésnél az autó a futamidő végéig a bank tulajdonában marad.

Utóbbi esetben a fedezet maga az autó lesz, de valójában ugyanúgy megmaradnak a kötelezettségeink, noha céges ügyfelekként rengeteg előnyben részesülhetünk, így inkább esetükben ajánlott ez a konstrukció. A két lehetőség közül mindegyiknek meglesz a maga előnye és hátránya, azonban lássuk egy kicsit alaposabban ezeket a differenciákat! Az autóhitel esetén a legfontosabb tudnivaló, hogy ez valójában egyfajta személyi kölcsön, éppen ezért egy lakáshitelhez mérten például sokkal kedvezőbb feltételeket kínál, nem határozza meg, hogy mennyit költünk belőle autóra – akár az átírásra vagy garázsvásárlásra egyaránt fordíthatunk belőle –, szükség esetén teljesen mást is finanszírozhatunk belőle.

A lízing tekintetében ennél sokkal szigorúbbak a feltételek, hiszen ilyenkor a bank vagy lízingcég kizárólag egy adott autóra – jellemzően csak új autóra – kínál nekünk egy adós- jogviszonyt, vagyis kizárólag akkora összeget előlegeznek meg nekünk, amennyi a járműre kell, és azt a pénzt mi képletesen szólva soha nem látjuk, nem fogjuk a kezünkbe, csak a terméket kapjuk meg, amiért hosszútávú, jellemzően havi törlesztésű fizetési kötelezettséget vállalunk.

Az autóhitellel ellentétben a lízinghez mindig kell önerő, ezen felül pedig a legtöbb helyen követelmény a Casco biztosítás is, hiszen nem leszünk azonnal tulajdonosok, gyakorlatilag csak béreljük a járművet.

Kinek éri meg igazán a lízing?

Miután az autóhitel kapcsán nyilvánvalók az előnyök és a hátrányok, a lízing terén biztosan sokan nem értik, hogy kinek is jó ez? A rövid válasz az, hogy az esetek többségében a cégeknek, akik élhetnek a nyílt lízing lehetőségével, míg a magánszemélyek csak a zárt típust választhatják, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint az autóhitel, csak éppenséggel szigorúbb feltételekkel.

A zárt lízingnél ugyanis az utolsó részlet törlesztését követően az autó a magánszemély tulajdonába kerül, de nyílt lízing mellett van egy alternatíva, miszerint a lízinget biztosító bank vagy hitelintézet, illetve az ügyfél megállapodást kötnek arról, hogy kinek a tulajdonába kerüljön az autó. A kiválasztott természetesen egy harmadik személy is lehet, ami azért fontos céges szempontból, mert termékértékesítés helyett ilyenkor szolgáltatásnyújtás történik, ez pedig egészen más adónembe tartozik, tehát a vállalkozás kifejezetten jól járhat vele.

Autóhitel és autólízing feltételek 2020-ban

Amennyiben összevetjük egymással az autóhitelt és az autólízinget, rendkívül fontos megismerkednünk mindkét kölcsöntermék feltételeivel is. Ezek magánszemélyek és cégek esetében 2020-ban a következőképpen alakulnak:

Magánszemélyek esetén:

  • A hitel és a lízing is igényelhető forint, illetve euró alapon, a futamidő pedig maximum 7 év lehet.
  • Az autóhitelnél az adós és a pénzösszeg válogatja, de lízing esetében mindig megkerülhetetlen a felvételhez az önerő. Ez hitelnél forint alapon 25-, euró alapon 40 százalék, míg lízing esetén 20 és 35 százalék.
  • A magánszemélyek kapcsán az autóvásárlási célzattal igényelhető hitel vagy lízing legkisebb igényelhető összege 300 000 forint.
Céges ügyfelek esetén:

  • Cégeknél autóhitel nem, csak lízingkonstrukció érhető el autóvásárlási célzattal, melynek futamideje 8 évben van maximalizálva, az igénylés pedig forint- és euróalapon is történhet.
  • Minden megkezdett autólízing esetén 20 százalék az önerő bármelyik pénznem választásakor.
  • A legkisebb lízingelhető összeg céges ügyfelek esetén 300 000 forint.
Magánszemélyekre és céges ügyfelekre is érvényes kritérium:

  • Bármelyik kategóriát is képviseljük a fentiek közül, autóhitel és lízing esetén is fontos, hogy a kölcsönösszegből legfeljebb 12 éves járművet vásárolhatunk meg, a futamidőt pedig minden esetben úgy kalkulálják, hogy a visszafizetéskor a gépkocsi legfeljebb 15 éves legyen. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy 12 éves autóra a vételártól függetlenül is legfeljebb 3 éves futamidőre igényelhetünk kölcsönt, függetlenül attól, hogy a feltételeknél 7-8 év futamidőt határoznak meg a bankok, a fentiek ugyanis felülírják mindezt.

Milyen dokumentumokra van szükség autóhitel vagy autólízing felvételéhez?

Amennyiben magánszemélyként szeretnénk hitelhez vagy lízinghez folyamodni autóvásárlás céljából, akkor személyi igazolványunk és vezetői engedélyünk mellett mindenképpen szükség lesz munkáltatói igazolásra. Ez aktív keresők esetén lehet bankszámlakivonat, nyugdíjasoknál pedig ilyen banki igazolás mellett a nyugdíjasszelvény is elfogadható. Céges ügyfelek esetén szükséges megkülönböztetnünk az egyéni vállalkozókat és a társas vállalkozásokat. Előbbiek esetén szükség lesz a személyi igazolvány és a vezetői engedély mellett a vállalkozói igazolványra vagy a működésről szóló érvényes engedélyre, illetve az előző évi adóbevallásra. Társas vállalkozások kapcsán a képviselő és igénylő személyi igazolványán felül elengedhetetlen a friss cégkivonat, az aláírási címpéldány és természetesen az előző évre szóló mérleg- illetve eredménykimutatás.

Forrás:
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!