Hogyan lehet észrevenni egy árvízkárosult használt autót?

Autók, 2023.02.09

A használtan eladni kívánt autókat meglepően sok kár érheti, amiről esetleg az eladó nem akar minket tájékoztatni.

Törött autó Ilyenek a különféle természeti csapások által keletkezett károk, köztük az árvíz általi kár is. Hogyan vehetjük észre azt, ha az autót esetlegesen árvíz érte?

A karosszéria jelei

Ha az autót nem volt kozmetikázva, akkor a kisebb horpadások és karcolások lehetnek az első árulkodó jelek. Ha az eladó erre azt mondja, hogy szimplán csak meghúzta a kocsit, akkor is alaposan figyeljük meg a karcolást. Az árvíz általi karcolásnyomok ugyanis nem mindig kizárólag csak vízszintesek, hiszen egy víz által elöntött kocsit ilyenkor elég sok törmelék is meglepheti. A törmelék pedig karcolhatja a karosszériát. Ezek jelei lehetnek akár a függőleges karcolások is, amikor például egy faág az autónak sodródva elkezd forogni mellette az örvényektől, és függőleges irányban húzza meg az autó fényezését az ágaival. A kisebb horpadásokat is érdemes alaposan szemügyre venni. Egy szimpla kavicsfelverődés apró nyomot hagy. Az árvíz esetén azonban egészen komoly, kislabda nagyságú kövek is nekicsapódhatnak a karosszériának. Ha azonban nem találunk semmi apró karcolást, akkor sem lankadhat a gyanakvásunk. Sok eladó viszi javíttatni a legapróbb karcokat is az eladás előtt, hogy jobb áron adhassa el a kocsiját. Ezért a legjobb, ha az alvázszám alapján lekérdezzük az autó előtörténetét. A www.carvertical.com/hu oldalán mindezt gyerekjáték megtenni. Kényelmesen és egyszerűen informálódhatunk a kinézett gépjármű legapróbb javításairól is, ahol a szervizadatoknál valószínűleg az árvízkár is feltüntetésre kerül.

Belső jelek az autón

Ha a gépjárművet huzamosabb ideig nedvesség érte, akkor annak szinte lehetetlen eltüntetni tökéletesen a nyomait, legalábbis igencsak költséges és hosszadalmas idő. A víz szinte beeszi magát az autó legapróbb részeibe is. Az üléseket ugyan ki lehet cserélni, és persze a szőnyegeket is, de a vázat már igencsak nehézkes. Az autó alvázát alaposan átnézve akár még apróbb jeleket is találhatunk az árvíz tényére. Ez pedig a finom hordalék lerakódása például a csavarokon, és a nehezen hozzáférhető helyeken. Amennyiben a tulajdonos nem szedette szét az autót teljesen, és nem tisztíttatta ki ezeket az apró, finom lerakódásokat, úgy az észrevehetően jelen lesz egy valaha elázott autóban. A motorháztetőt felnyitva is érdemes például nem csak a motor összességét megnézni, hanem a mélyen rejtező alkatrészeket is. Van-e rajta valamilyen nem megszokott lerakódás? Iszap, levél, fűszál? Ha igen, akkor kezdhetünk gyanakodni.

Az elektronika állapota és a többiek

Ha egy autó elázik, akkor az elektronikának annyi. Ezt pedig rendkívül költséges lehet kicserélni. Ha az autóban eláznak a textil részek, akkor szintén az egészet ki kell cserélni, hiszen ha látszólag meg is szárad, teljes egészében szétszedés nélkül sosem fog igazán. Idővel az autóban megjelenik nem csak a rozsda, de a penész is. Az ilyen javítási költségeket néhányan szeretnék levágni, és csak azokat a részeket cserélik ki, amit muszáj. Ezért a következő jelek szintén árulkodóak lehetnek. Az elektronikánál, amikor ezt a részt próbáljuk ki, figyeljünk oda a hangokra. Mennyire tiszta a rádió hangzása? Mennyire hamar indul be az autó, és az egésznek milyen a hangja? Az illatokra is oda kell figyelnünk egy esetleges árvízgyanús gépjárműnél. Dohos szag fogad minket az autóban ülve? Akkor bizony elázott, márpedig nem is akármilyen mértékben.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!