Hogyan polírozzunk vagy waxoljunk otthon?

Autók, 2021.05.24

Kevés olyan módszer van, ami szebb látványt eredményez, mint egy ügyesen elvégzett polírozás és waxolás. Ezek a munkálatok azonban nem egyszerű lekenésből állnak, ezért érdemes megismerkedni a folyamatokkal, mielőtt nekiesnénk.

Waxolás
Mi a polírozás vagy a waxolás?

Ugyan ez a két művelet laikus szemmel hasonlónak tűnhet, igen más célt szolgálnak. A polírozás a matt és karcos felületeket hivatott kijavítani. A nem túl mély sérüléseket ugyanis maradéktalanul el lehet tüntetni.

Ha a karcolás nem hatol az alsóbb rétegekig, nem vágta át teljesen a lakkréteget, akkor nem kell aggódnunk. A polírozás lényege ugyanis az, hogy néhány mikron vastagságban eltávolítjuk magát a lakkot, így a teljes felület nem, de a sérült része eltűnik.

A waxolás ezzel ellentétben újabb réteget képez, ezzel további védelmet nyújtva. Ez legfőképpen a kémiai behatások ellen óvja a fényezést, mint például a madárürülék, bogártetemek vagy akár a télen leszórt só.

Ezenfelül a viasz vízlepergető hatásának köszönhetően a vízkőfoltoktól sem kell tartanunk. Mindemellett véd az UV sugárzással, oxidációval szemben is, ezért kevésbé mattul a fényezés.

A szennyeződések kevésbé tapadnak meg, ritkábban kell tisztítani az autót, ami a karcosodás kockázatát is csökkenti, nem is beszélve arról, hogy a nagy részüket csak a viaszréteg fogja elszenvedni.

Mind a polírozáshoz, mind a waxoláshoz szükséges eszközöket megtalálod az Autómosó Webshop készletén.

A polírozásnál figyelj!

Polírozásnak nem szabad nekiállni, ha nagyon hideg vagy meleg az idő. Ideális a 15-20 fok, amitől nem érdemes nagyon eltérni. Szintén figyelj arra, hogy a szeles idő problémás lehet, mivel az általa szállított homok és egyéb szennyeződések nem fogják megvárni, amíg végzel.

Forró karosszérián sem dolgozunk, ezért lehetőleg ne a napon végezd a polírozást. Mindemellett fontos, hogy az autó előre tisztára legyen mosva.
A polírozóanyagot csak kis részletekben vidd fel, valamint ne körkörösen mozgasd a gépet! A megfelelő mozdulat egy nyújtott U betűre hajaz. Azt is váltogasd, hogy keresztbe vagy hosszába írod le ezeket a formákat, ezzel minimalizálod a fényezés megégésének kockázatát, ami a polírozógép hője miatt megtörténhet.

A waxolás

A polírozás eredményét a waxolással tartósíthatjuk, ami a későbbi tisztítási munkákat is megkönnyíti. Úgy tudjuk megállapítani, hogy mikor kell újrawaxolni, hogy megnézzük, hogyan pergeti a vizet.

Ha sok kis cseppben áll meg a folyadék, akkor még megfelelő a minősége. Azonban ha a víz egybefüggő tócsát képez, akkor már megérett az újabb viaszréteg. Viszont a waxolás csakis a polírozás kiegészítéseként ajánlott.

Ha csak viaszt alkalmazunk, akkor az autó szebb lesz ugyan, de egyáltalán nem tartós ez a hatás.

Háromféle waxot különböztetünk meg, a természetes, hibrid, illetve szintetikus verziókat. Mindegyik a fényezés védelmére lett kifejlesztve, azonban ezt a célt máshogy érik el, egyedi előnyökkel.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!