Hogyan vezessünk télen?

Autók, 2023.03.07

A téli időjárás meglehetősen változatos lehet, és nagy kihívást jelenthet az autóval közlekedőknek.

Autók télen Bár havazás az elmúlt években ritkán volt, de nem ez az egyetlen téli jelenség, ami gondot okozhat az autósoknak, vagy más járművel közlekedőknek. A téli időjárási körülmények közül a legveszélyesebb az ónos eső, de a havas útviszonyok között is ugyanolyan óvatosan kell közlekednünk. Ha autóval megyünk valahová, mindenképp érdemes bekapcsolni a rádiót, akár autórádióról, akár webrádióról van szó, ugyanis a legtöbb rádiócsatorna óránként mond híreket, közlekedési információkat és időjárás jelentést is.

Általános tanács, hogy ha ónos eső riasztást hallunk a rádióban, akkor ne induljunk útnak, se gyalog, se semmilyen járművel. Ha pedig éppen úton vagyunk, akkor rendkívül óvatosnak kell lennünk a saját és mások biztonsága érdekében. A havas útviszonyok esetén is hasonló a helyzet. Amennyiben nincs tapasztalatunk a téli viszonyok közötti közlekedésben, akkor jobban járunk, ha nem ülünk autóba, ha pedig mégis, akkor mindenképp kerüljük a hirtelen fékezéseket és irányváltásokat. De nemcsak a vezetési stílusunk számít télen, hanem az is, hogy megfelelően felkészítsük az autót a téli közlekedésre.  

A megfelelő gumi elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez

Azon túl, hogy feltöltjük az autót téli szélvédőmosó folyadékkal, és bekészítjük a csomagtartóba a jégoldót és a jégkaparót, még egy fontos dologra figyelnünk kell, mégpedig arra, hogy a nyári abroncsokat télire cseréljük. Sajnos még mindig rengetegen vannak, akik úgy gondolják, hogy a nyári gumi is megfelelő lesz a téli közlekedéshez, hiszen úgysem vezetnek olyan sokat, illetve alig lehet havazásra számítani. Pedig a téli gumit nem csak a havas útszakaszokra találták ki, hanem minden téli körülményre, így a hidegre, az esőre, és az ónos esőre is.  

A téli gumik mintázatukban és a mintázati árkok mélységében is úgy lettek megtervezve, hogy kellő tapadást érjenek el havas, jeges, csúszós körülmények között, és a lehető legjobban irányíthatóak legyenek ilyenkor is. Emellett az abroncskeverékek is úgy kerülnek kialakításra, hogy a 7 fok alatti hőmérsékleten is képesek legyenek rugalmasak maradni, és a lehető legoptimálisabban kopni.  

Miért veszély, ha nyári gumival közlekedünk télen?

A nyári gumik mintázatukban és gumikeverékükben sem alkalmasak a téli közlekedésre. A mintázati kialakítás és a mintázati árkok mélysége a nyári száraz és nedves körülményekre van optimalizálva, ahogyan a gumikeverék is. A keveréket úgy alakítják ki, hogy a 7 fok feletti hőmérsékleten megőrizhesse a rugalmasságát, és akár a nagy kánikulai melegeket is elviselje. Hideg körülmények között a nyári gumi merevebb lesz, keményedik, mert elveszíti a rugalmasságát. Ez elsőre nem tűnik akkora gondnak egy laikus számára, ám nem árt tudni, hogy egy merevebb gumi kevésbé fog tapadni, és az irányíthatósági is csökken.  

Ez pedig rendkívül veszélyes lehet télen havas és jeges körülmények között, de száraz viszonyok között is. Hiszen fékezni még városi közlekedés során is gyakran kell, és ha a gumi nem ér el megfelelő tapadást, megnőhet a fékút, ami koccanáshoz vagy akár súlyosabb balesethez is vezethet.  
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!