Megéri négyévszakos gumit venni?

Autók, 2021.12.22

A négyévszakos gumi legnagyobb előnye, hogy aki ilyet szereltet fel autójára, elfelejtheti a téli és nyári gumicserét.

Gumi Nem kell időpontot foglalni a gumisnál, sőt, a gumik tárolásáról sem kell gondoskodni.

Mindezeknek köszönhetően több zöldhasú marad az ember pénztárcájában, sőt, némi időt is meg lehet spórolni. Aki otthon szokta tárolni az éppen nem használt gumigarnitúrát, annak temérdeknyi helye szabadulhat fel a garázsában, hiszen így nem kell a továbbiakban egy szett gumit kerülgetni.

Persze tudjuk jól, hogy a négyévszakos gumik nem ideálisak minden autósnak, hiszen ha így volna, mindenki ilyenen közlekedne. Itt az ideje, hogy konkrétumokon keresztül vizsgáljuk meg, hogy kinek lehet jó választás!

Mi alapján lehet meghozni a döntést?

Az ADAC, a német autóklub minden évben teszteli a téli gumikat, a nyári gumikat és a négyévszakos gumikat is. Persze nem csak ők, hanem más szaklapok is megteszik ezt, mint például az Autobild.

Sokan azonban nem a gumitesztek, hanem a márka alapján választják ki, hogy melyik gyártó abroncsát szereltetik fel autójukra. Némelyeket reklámok győznek meg, mások az alapján választanak, hogy mit javasolnak a barátaik, családtagjaik. Akad olyan, aki az autószerelője vagy konkrétan a gumis véleményét kéri ki a témában.

A legtöbb ember számára a biztonság és az ár jelenti a két legfontosabb tényezőt. A biztonsági szempontokba beletartozik a féktáv és a tartósság kérdése is.

Így kaphatunk objektív képet egy gyártóról

Ahhoz, hogy objektív legyen az ítélet egy gumimárkáról, tényeken alapuló számadatokat kell megvizsgálnunk. Vegyük a példa kedvéért a Fulda négyévszakos abroncsait, és próbáljunk meg következtetéseket levonni ezen abroncs kapcsán a tesztek eredményei alapján.

Az ADAC a Fulda MultiControl 205/55 R16-ot vizsgálta a legutóbbi négyévszakos gumi tesztje során. A legjobb abroncsokhoz képest nagyjából öt méterrel nagyobb féktávra van szüksége száraz úton, viszont sokkal kedvezőbb a Fulda gumijának az árfekvése. Vizes úton tíz méteres differencia mutatkozik a Fulda és egy prémium abroncs féktávját illetően. A Fulda teljesítménye még így is jónak nevezhető, de érthető, hogy aki megteheti, inkább egy olyan prémium gyártó termékét választja, amelyik jobban képes performálni.

A gumiteszteknek hála az abroncsok fejlődési íve is gyönyörűen kirajzolódik. Egy év alatt körülbelül 1 métert javult a Fulda féktávja száraz úton, nedvesen pedig két métert. Ezek apró lépések, de mindenképpen a biztonságosabb megállás irányába mutató fejlesztések, amik vészhelyzetben fontos tényezők lehetnek.

Eltérő méretű 4 évszakos gumik a piacon

Mindig olyan abroncsot nézz, ami aktuálisan is fel van szerelve a kocsidra, így nem fog csalódás érni. A legtöbb webshopban 155-től 255-ös méretig lehet válogatni a négyévszakos gumik között. Perszám tekintetében ez az érték 45 és 70 közé esik. R13-tól R18-as collméretig bő a választék.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!