Megkezdődött az Aurus Szenat orosz luxusautó sorozatgyártása Tatárföldön

Autók, 2021.05.31

Megkezdődött a Vlagyimir Putyin orosz elnök által népszerűsített Aurus Szenat luxusszedán sorozatgyártása hétfőn a tatárföldi Jelabugában, az orosz Sollers csoport és az amerikai Ford vegyesvállalatának gyárában.

Putyin, aki videonferencia révén vett részt az avatáson, méltó, minőségi és világszínvonalú gépkocsinak nevezte az Aurust, a gyártósor beindítását pedig az orosz ipar jelentős eseményének. Elmondta, hogy ilyen autóval jár rendszeresen, és hogy többször maga is vezette.

"Azt lehet mondani, hogy Oroszország története során először hoztak létre gyakorlatilag nulláról egy vezetői kategóriájú autócsaládot" - mondta Putyin.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Aurusok számára korszerű egységes platformot, felismerhető tradicionális designt és alkatrészbázist alakítottak ki.

Adil Sirinov, a Sollers Ford Nyrt. vegyesvállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az első gépkocsik jövő héttől kerülnek a partnerszalonokba. Közölte, hogy a gépkocsik 70 százaléka exportra készül majd, de ez az arány elérheti a 80 százalékot is. Közölte, hogy a kivitelben 2022-ben a Közel-Keletre és Észak-Afrikára kíván összpontosítani, majd elmozdulni Ázsia, elsősorban a kínai piac felé. Európa és Dél-Amerika a későbbi tervek között szerepel.

Sirinov szerint a hegesztőkomplexumba, a fényezőüzem korszerűsítésébe és az összeszerelő telephelybe mintegy 25 millió dollárt, azaz 2 milliárd rubelt fektettek a tulajdonosok, akik szerint a beruházásnak hat éven belül kell megtérülnie. Jelabugában a jövőben Aurus Komendant típusú terepjárót is fognak gyártani, de a tervek között szerepel az Arsenal kisbusz, valamint egy kabrió kialakítása, sőt egy elektromos motoré is.

Oroszországban Putyin megbízásából 2012-ben kezdődött el a Kortezs autócsalád kialakítása, amely később az Aurus nevet kapta. Az elnök 2018-ban már egy ilyen limuzinon hajttatott Kremlben a saját beiktatására. Azóta szinte az egész kormányzati felső vezetés hazaira cserélte le a nyugati szolgálati autókat.

Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy a gyár csúcskapacitása 2024-2025-re el fogja érni az ötezres darabszámot. A Kreml presztízsprojektjének tekintett Aurus Szenat ára alapfelszereltséggel minimum 18 millió rubel (jelenlegi árfolyamon mintegy 70 millió forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!