Melyek a legfőbb különbségek a téli és a nyári gumi között?

Autók, 2022.12.23

Biztos számos autótulajdonos tette fel már magának a kérdést, hogy milyen különbségek vannak a téli és a nyárigumik között.

Téli-nyári gumi A magyar autósok között rengeteg tévhit kering a témában, sokan ezért nem is tartják szükségesnek a hideg vagy meleg időszak beköszöntével lecserélni az autójukon lévő aktuális abroncsszettet. Mezey Tamástól, az Autógumi Pláza webáruház társtulajdonosától megtudhattuk, hogy melyek a téli és a nyári gumik közötti legfontosabb eltérések.

A bűvös 7-es szám

A 7-es szám kiemelkedő jelentőséggel bír egy abroncs életében. Ugyanis mind a nyári, mind a téligumi teljesítményét meghatározza, hogy milyen hőmérsékleten használjuk azokat. Mind a két változat olyan egyedi vegyületeket tartalmaz, amiknek köszönhetően az abroncsok típustól függően tartósan 7 Celsius fok felett vagy alatt képesek optimálisan működni. Ellenkező esetben egyrészt gyorsabban károsodnak majd az abroncsok, másrészt nagyobb lesz a baleset kockázata is.

Eltérő anyagösszetétel

A téligumik anyagjába olyan adalékokat kevernek, ami hideg időjárás alkalmával is megőrzi rugalmasságát. A nyári és a négyévszakos változatok viszont tartósan 7 Celsius fok alatt megmerevednek, és elveszítik tapadásukat az útfelületen. Utóbbiaknak a melegben mutatkoznak meg az előnyei: miután puhább keverékből gyártják őket és nagy futófelülettel rendelkeznek, így jobban képesek érintkezni az úttal.

Futófelületi különbségek: mélység és mintázat

A nyári gumikkal szemben a téli abroncsok mélyebb, 3 dimenziós mintázattal és speciális blokkokkal rendelkeznek, amik segítenek megakadályozni az aquaplaning, más néven a vízen futás kialakulását, valamint garantálni a megfelelő tapadást latyakos, havas és/vagy jeges felületen. A nyárigumiknak sekélyebb a futófelületük mélysége, így kiválóan kezelhetőséget és kanyarodást biztosítanak meleg illetve enyhén nedves utakon. A tervezők nem látták el a futófelületüket kidolgozott mintázatot, így esetükben inkább a könnyű irányíthatóságra és a remek menetdinamikára helyeztek nagy hangsúlyt – természetesen az abroncsok optimális tapadási képessége mellett.

Kezelhetőség az egyes útviszonyok tekintetében

Legyen téli, nyári vagy négyévszakos abroncs, mindegyik elsődleges célja: biztonságot nyújtani vezetés közben. Szerencsére napjaink fejlett technológiájának köszönhetően az abroncsgyártók igen magas minőségű terméket tudnak előállítani, amelyek megfelelő menetteljesítményt produkálnak – amennyiben azokat rendeltetésszerűen használjuk! A téli abroncsok például kiválóan teljesítenek havon és jégen, azonban a forró nyári aszfalton sokkal gyorsabban elkopnak.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!