Melyek a legfontosabb tudnivalók baleseti kártérítéskor?

Autók, 2021.06.28

Sajnos a közlekedési jogszabályok szigorítása mellett még mindig sok sérüléssel járó baleset történik Magyarország útjain.

Allianz Ha történik egy baleset, akkor annak anyagi és lelki hatásain túl – kiváltképp, ha a vétlen oldalon áll az ember – felettébb kellemetlen időszak a biztosító társaságokkal való egyezkedés. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze számodra.

Vagyoni károkozás esetén milyen költségeket igényelhetünk vissza?

A vagyoni károk a kárigények egyik önálló csoportját jelentik. Elsőre mindenkinek a sérült autó javítási költsége jut eszébe. Régi autóknál gyakran fordul elő, hogy gazdasági totálkáros lesz, ilyen esetben a biztosító a gépjármű piaci értékének és a roncsért a bontóban kapott összegnek a különbségét fizeti ki a tulajdonosnak.

Az autóban a balesetkor lévő megsérült vagyontárgyak javítási költségei, vagy ha azokat nem lehet megjavítani, akkor piaci értékük iránt is élhetünk igénnyel. Ha felmerül orvosi ellátás, visszakérhetjük a gyógyszerköltségeket és útiköltséget a kórházba.

Ha az embernek táppénzre is kell mennie a baleset miatt, akkor követelhető a táppénz és a bérjuttatás közötti különbség értéke. Javasolt minden kiadás esetén kérni, majd eltenni a számlákat, táppénz igénybevétele esetén pedig a bérszámfejtés havi összesítőit ugyancsak megőrizni erre az esetre.

Mik tartoznak a sérelemdíj csoportjába?

A sérelemdíj mögött nem vagyoni károk állnak. Ez a csoport olyan elemeket tartalmaz, amelyek a balesetet szenvedett ember testi és pszichés sérüléseit próbálják valahogy forintosítani. Ez egy nagyon nehéz feladat, mert minden egyes eset egyéni elbírálást igényel, amelyek vizsgálata nem egyik napról a másikra történik. Olyan emberi, az egészségünkkel, testi épségünkkel kapcsolatos jogokat érint, amelyek sérülése hosszú távra hatással lehet életünkre.

A sérelemdíj meghatározott összegét befolyásolják azok a tények, hogy milyen maradandó károsodást szenvedett az illető, okozott-e számára esztétikai vagy életmódbeli változásokat a baleset, mekkora volt az elszenvedett fájdalma és a gyógyulás időtartama. A sérelemdíj összegét a bíróság egy összegben határozza meg, és figyelembe veszik az összes előbb említett tényezőt.

Megfontolandó szempontok

Fontos szempont, amit szintén mérlegelni kell az összeg meghatározásakor, hogy a baleset hatással volt-e az illető mentális állapotára. Befolyásoló erővel bír az életkor, ugyanis egy gyermek esetében kiemelt jelentőségű, hogy ne legyenek maradandó hatások. Vitás kérdésekben pedig érdemes orvosszakértői véleményre támaszkodni.

Ha kíváncsi vagy, hogy mekkora összegű biztosítás várható a gépjárművedre, akkor készítsd össze az autódhoz tartozó papírjaidat és  a kérdéses adatokat írd be az Allianz biztosítási kalkulátorába, majd számold ki az összeget! Így nem kerülsz a véletlenek csapdájába. Kösd meg otthonról kényelmesen és gyorsan, online a kötelező felelősségbiztosításodat az Allianz Hungáriánál, vagy ha kérdésed merült fel, keresd bátran a cég munkatársait!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!