Mi köze a PR számnak a VAG csoporthoz és az alvázszámhoz?

Autók, 2021.02.26

A PR számról akkor eshet szó, ha egy, a VAG csoportba (Volkswagen konszernbe) tartozó autó javításáról, szereléséről van szó. Ide tartoznak a Volkswagenek, Seatok, Audik és a Skodák is. De vajon tudod-e, hogy mit is jelent a PR szám, és miért pont a VAG csoporthoz tartozó autókat említem ezzel kapcsolatban?Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi az a PR szám, és mikor is lehet fontos.

Evoauto Továbbá, hogy miért legyen nálad minden alkatrész beszerzésénél vagy a PR szám, vagy az alvázszám.

Mi köze a PR számnak a VAG csoporthoz?

A VAG csoport a világ egyik (ha nem éppen a) legnagyobb autógyártó vállalata. Ők gyártják a már említett Volkswagen, Seat, Audi és Skoda autókat. Egy ilyen hatalmas autógyártónak nagyon komoly nyilvántartásai is lehetnek mind az autókról, mind az alkatrészekről. Nagyon komoly autóalkatrész-ellátottságra van szüksége a cégnek ahhoz, hogy minden autótípushoz meglegyen folyamatosan minden alkatrész. Erre kiváló a VAG cikkszám. Viszont a későbbi alkatrészpótlásnál jó szolgálatot tehet egy másik VAG-nál alkalmazott azonosító, a PR kód.

Mi is az a PR szám?

A VAG csoport minden egyes autójának minden egyes részéhez tartozik az adott autóra jellemző PR szám. Ez a jellemzően három karakterből álló szám nem egy konkrét alkatrészt, hanem egy-egy alkatrészcsoportot jelöl. Ezekből a PR számokból ki lehet olvasni több mindent is, de nem mondja meg konkrétan egyetlen alkatrész cikkszámát (arra a VAG cikkszám szolgál). A PR szám akkor lehet óriási segítség, ha egy alkatrészre az adott autó típusán belül több variáció is lehetséges. Ekkor ugyanis meg tudja mutatni azt, hogy a lehetséges variációk közül melyik alkatrésszel volt gyárilag szerelve az autó.

A fentiekből láthatod, hogy a PR szám nem elsődleges azonosító, mely egy konkrét cikkszámú alkatrészre mutat. Viszont jól használható, ha szűkíteni kell a lehetőségeket. A VAG csoport minden egyes autójába beleragasztja az adott autóhoz tartozó PR számok egy részét. Sajnos azonban nem mindet. Ez mondjuk érthető is, mert ez akár közel kétszáz PR szám rögzítését is jelentheti az autó csomagtartójában található adattáblába.

Ahogy írtam is, PR kódmagyarázatot nem mellékel az autó mellé a VAG csoport, de ne essünk emiatt kétségbe. Jó esetben pár, a forgalmiból kinyerhető adattal is be lehet azonosítani, hogy mely alkatrész lesz az autónk számára a legmegfelelőbb. Rendelj az Evo Autó KFT-től, ahol nagyon jól kereshető, kiválasztható az autód típusa, sőt alvázszám alapján is kereshetsz. Így biztos kompatibilis alkatrészt fogsz rendelni tőlük.

Legyen kéznél mindig a forgalmi

Az alvázszám egy nagyon fontos adat, mely alapján egyértelműen beazonosítható az autó típusa. Szóval, ha alkatrészre van szükségünk, legyen kéznél a forgalmi. Ha ennek ellenére sem találod meg a megfelelő alkatrészt az alvázszámos keresőben, inkább vedd fel a kapcsolatot az alkatrészbolttal. Garantáltan segíteni fognak.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!