Mikor kell cserélni, egyáltalán hogyan működik a gyújtógyertya?

Autók, 2022.03.24

A gyújtógyertya a benzin üzemű autók egyik fontos alkatrésze, ugyanakkor sokan nem is tudnak a létezéséről, csak akkor vesznek róla tudomást, amikor már nem működik megfelelően és ennek jelét is adja.

Gyújtógyertya
A gyújtógyertya a motor által beszívott üzemanyag-levegő keverékét gyújtja meg. Nem tűnik túl fontosnak, de e nélkül a meghatározó alkatrész nélkül bizony gépkocsink nem lenne járóképes. A gyertya biztosítja, hogy a dugattyúban lévő levegő és üzemanyag keveréke berobbanjon. A gyújtógyertya esetében egy 25-50 kV elektromos ív keletkezik, majd ez gyújtja be a kellően összesűrített levegő-benzin elegyet.

Léteznek platina vagy ezüst elektródás gyújtógyertyák, amely hosszabb csereperiódust tehetnek lehetővé, illetve ezekkel tökéletesebb lehet az égés is a hengerben. Általánosságban azonban elmondható, hogy a gyertyákat 80-120.000 kilométerenként cserélni kell. A használt gyertyák esetében apránként elfogynak az elektródák, ami a köztük lévő hézag növekedéséhez vezet. Szintén nem tesz jót a gyertyának, ha elektródái közé szennyeződés jut, amely akadályozhatja az elektromos ív kialakulását.

Célszerű minőségi gyújtógyertyákat használni, mivel a rossz minőségűek károsíthatják az autót. A gyújtógyertyákat célszerű szakemberrel kicseréltetni, és csak akkor végezze el otthon, ha rendelkezik némi tapasztalattal és a szükséges szerszámokkal.



Amint ebből a videóból is láthatja, az autó gyújtógyertyájának cseréje nem gyerekjáték, de érdemes odafigyelni az alkatrészekre és precízen elvégezni a cserét. Fontos, hogy mindig hideg motornál végezzük a szervizt, valamint ha lehet használjunk nyomatékkulcsot is annak érdekében, hogy a gyertyákat a megfelelő erősséggel csavarjuk be a helyére. Szintén fontos az is, ha esetleg otthon végezzük a szervizt, hogy megjelöljük a gyújtókábelek sorrendjét, hiszen a gyújtás meghatározott sorrendben történik.

Amennyiben az alábbiakat tapasztaljuk, akkor gyújtógyertyánk megérett a cserére:

Az elektróda megégett, elvékonyodott, esetleg koromlerakodás látható rajta. Megolvadt és olajos elektróda esetén is érdemes új gyújtógyertya után nézni.

Nem tudja, hogyan végezze el a cserét, vagy bizonytalan a képességeiben? A gyújtógyertya szakszerű cseréjéhez forduljon egy szakszervizhez, vagy nézze meg a mellékelt oktatóvideót. A cserét otthon saját felelősségre végezze el!
(Webrádió)

Címkék

Gyújtógyertya
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!