Minek tudható be a motorolajok drágulása 2022-ben?

Autók, 2022.07.15

Mi mindenre vezethető vissza a motorolajok kapcsán megfigyelhető drasztikus árnövekedés 2022-ben? Milyen körülmények játszanak szerepet abban, hogy egyre inkább drágulnak a motorolaj termékek?A cikkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesen.

Autópálya kamion Végig fogunk menni azokon a faktorokon és tényezőkön, amelyek egyaránt befolyásolják a folyamatot. Remélhetőleg transzparens rálátást tudunk biztosítani a körülményekre ezáltal.

Mi az, ami befolyással lehet a motorolajok árára?

Egészen sokféle faktor tud befolyást gyakorolni arra, hogy például az OlajShop.hu haszongépjármű olaj termékeinek az ára miként tud alakulni. Ezek együttes mozgása határozza meg az árszint tényleges alakulását.

Hogy konkrétan meg is nevezzük ezeket a tényezőket, a kenőanyagok gyártásához használt alapolajok ára mindenképp kiemelt faktor, ahogyan a kenőanyagok gyártásához használt adalékok ára is befolyással van a dologra.

De ide lehet még sorolni a béreket, az energetikai költségeket, a termékszállítás anyagi vonzatával egyetemben. Mindezen felül nem szabad megfeledkezni egy igencsak meghatározó szempontról, az USD/EUR és HUF/EUR árfolyam alakulásáról.

Amire vissza lehet vezetni a motorolajok drágulását 2022-ben

Kulcsfontosságú tényezőt jelenthet a folyamatban az alapolajárak alakulása. Márpedig a jegyzésük kapcsán azt lehet megfigyelni, hogy az idei évben nem akármilyen árnövekedési folyamat indult el. Ami egyébként igencsak jelentős késztermékár növekedést prognosztizál a jövőre nézve. Ezzel együtt a kapacitás és a kereslet változása is jelentősen befolyásolja azt, ahogyan a motorolaj árak emelkednek. Ha pedig ez még nem volna elegendő, akkor a kenőanyagok gyártásához használt adalékok előállítása kapcsán jelentkező költségeknél is emelkedés figyelhető meg. Újabb faktor, ami a motorolajok drágulását idézi elő.

Az alábbiak szintén hatással voltak a motorolaj árak alakulására és emelkedésére

Látni kell, hogy a gyártóművek üzemeltetéséhez szükséges energetikai költségek sem éppen a kedvező irányban alakultak. Mondhatni drasztikusan megemelkedtek Európa szerte, ami szintén a motorolajok drágulását idézi elő.

Illetve ne feledkezzünk meg arról a faktorról sem, amelynek kapcsán gyakorlatilag halmozottan hátrányos helyzetben vagyunk. Ugyebár a devizaárfolyamok alakulásáról van szó. Melynek kapcsán egy oldalról a Dollárnak az Euróval szembeni erősődése, másik oldalról viszont a Forintnak az Euróval szembeni gyengülése jelent negatív körülményt.

Ha mindezt összeadjuk vagy felszorozzuk, már nem is akkora meglepetés a motorolajok ára kapcsán tapasztalható látványos növekedés. Ami pedig a jövőt illeti, ezen a téren szintén kevésbé lehet pozitív fejleményekre számítani. Nincs kizárva tehát a további árnövekedés sem.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!