A baba alvásigényének változása

Belföld, 2023.01.17

A kisbabák fejlődési menete egyedi, ám vannak olyan területek az életükben, melyek hasonlóságot mutatnak, ezek közé tartozik az alvás is.

Babafészek Az elalvás és a visszaalvás az idegrendszeri érettségtől függ, vagyis az alvási mintázatot befolyásolja az adott fejlődési korszak is.

Az újszülöttek alvási ciklusa

A babák a születésüket követő pár napban hosszan és sokat alszanak, majd egyre sűrűsödnek az ébredések nappal és éjszaka egyaránt. Ami teljesen normális, hiszen olyan pici egy újszülött gyomra, mint egy cseresznye, ami gyorsan megtelik, de ki is ürül és sírással jelzi, ha éhes.

Az újszülöttek az idegrendszeri fejletlenség miatt a testük mozgását sem tudják kontrollálni. Ez pedig együtt jár azzal, hogy sokszor alvás közben is jár a kezük, lábuk. Így persze könnyen lekerül a takaró, ezért praktikusabb babahálózsákban altatni, amit nem tud magáról lerúgni. A Peekabooshop.hu babafészkében biztonságérzete lesz a babának, ami szintén hozzájárul a nyugodt alváshoz.

Az első hetekben az alvási ciklusok kb. 45 percesek, melynek végén könnyen felébrednek az idegrendszeri éretlenség miatt. Ilyenkor szükség van szoptatásra, ringatásra, hogy könnyebben vissza tudjon aludni.

Hat hét után már nyugodtabb éjszakákra lehet számítani, de természetesen ez is teljesen egyénfüggő. Nem kell kétségbeesni, ha továbbra is sűrűn ébred a baba.

Változás 3 hónapos kor körül

Az alvási mintázatban és a fejlődésben is nagy ugrás következik be a baba 3 hónapos korában. Nappal egyre többet van ébren a kicsi, és egyre intenzívebben fordul az őt körülvevő világ felé. Éjszaka viszont a sötét, ingerszegény környezetben nem tereli el semmi a figyelmét és többet ébredhet fel. Az éjszakai szoptatás korlátozása egyébként sem ajánlott, mert ideális esetben nem telik el öt óránál több a szoptatások között.

Miért ébred sokat a baba a második félévben?

Hathónapos kor után nagy ugrások következnek be pszichésen és a mozgásokban is. Elkezd a baba kúszni-mászni, majd egyévesen totyogni, járni. Az új mozgásformákat sokszor még álmukban is gyakorolják. Ehhez még hozzátársul a fogzási fájdalom, ami szintén zaklatottabbá teszi őket, ráadásul a szeparációs szorongás is jelentkezhet már ebben az életszakaszban. Ha anya eltűnik a látótérből, keserves sírás lehet az eredmény.

Két-hároméves kortól már egyre inkább lehet számítani a nyugodt éjszakákra. De a rémálmok, a túl sok nappali inger, program, új közösségbe kerülés, költözés szintén eredményezhet éjszakai ébredéseket.

Ideális körülmények az alváshoz

Az optimális hőmérséklet 18-22 fok közötti, ennél melegebbet nem ajánlott biztosítani a szobában éjjel. A kiságy matraca legyen inkább keményebb, mint puha. Amikor már meg tud fordulni és megtalálja a legkényelmesebb alvási pozíciót, onnantól kezdve felkészülhetünk, hogy sokat fog mozgolódni, fészkelődni. Annak érdekében, hogy ne üsse be a fejét a kemény ágyrácsba, vagy szoruljon be a keze vagy a lába a két rács közé, tegyünk rácsvédőt az ágyába.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!