A budapesti Eötvös gimnázium csapata nyerte a Túl az első X-en vetélkedőt

Belföld, 2021.04.08

A budapesti, V. kerületi Eötvös József Gimnázium  csapata nyerte meg csütörtökön a "Túl az első X-en - Tehetsz a jövődért, válassz!" elnevezésű középiskolai vetélkedő országos döntőjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

A mostani tanévben ötödik alkalommal rendezte meg középiskolai vetélkedőjét az NVI és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézményeket, kiemelten a választások jelentőségét, és így - jövőbeni elsőválasztóként - tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A versenyre 14-18 éves diákok nevezhettek, négytagú csapatokat alkotva. A megmérettetésre 120 csapat, 480 diák jelentkezett, közülük a regionális középdöntők után 12 csapat jutott az országos döntőbe. A koronavírus-járvány miatt a döntőt is online formában rendezték meg csütörtökön.

A döntőben a csapatoknak nemcsak lexikális tudásukra volt szükségük: saját gyártású, a legismertebb közösségi felületekre szánt promóciós videóban kellett népszerűsíteniük a középdöntőben már bemutatott, szavazásra buzdító applikációkat.

Az NVI közleménye szerint a zsűri elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter volt, aki hiánypótlónak nevezte az ifjúsági vetélkedőt és úgy vélte, a járványhelyzet próbára tette ugyan a versenyt, de annak jelentőségét nem csorbította.

A tájékoztatás szerint Nagy Attila, az NVI elnöke az online verseny megnyitójában arról beszélt, büszke arra, hogy a rendkívüli helyzet ellenére is sikerült megszervezni a középiskolásoknak szóló tudáspróbát. Lővei Andrea, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője pedig örömét fejezte ki, hogy a vetélkedő továbbra is nagyon népszerű a fiataloknál.

A tudáspróbán első helyezést ért el az Eötvös József Gimnázium "Legjobbak" elnevezésű csapata. A győztes csapat tagjai részt vehetnek az Európai Parlament "Euroscola" napján.

Második helyezett lett a szintén fővárosi Bornemisza Péter Gimnázium "Pollux" nevű csapata, míg harmadik helyezést ért el a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium "Coochie man" csapata.

A dobogós csapatok és felkészítőik nagyértékű műszaki utalványokat kaptak - közölte az NVI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!