„A Dóm kulturális és turisztikai szempontból is meghatározza Szegedet” – interjú Kondé Lajossal

Belföld, 2023.07.20

Hivatásról, Istenbe vetett hitről, az emberek elköteleződéséről és eltávolodásáról, na meg persze a szegedi Dómról is kérdeztük Kondé Lajost. A Fogadalmi templom plébánosával, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynökével beszélgettünk.

Kondé Lajos
WR.: Engedje meg, hogy azzal kezdjem, hogy megkérdezem, milyen indíttatásból választotta a papi hivatást?

K. L.: Meghívást kaptam az Úristentől, ez a meghívás pedig nemcsak ajándék, hanem titok is volt egyben, amely titokra szinte a mai napig nem derült fény, pedig közel négy évtizede annak, hogy pappá szenteltek. Biztos vagyok benne, hogy sokan kapnak meghívást tőle ilyen és ehhez hasonló szolgálatra, de csak kevesen mernek igent mondani rá.

WR.: Sejtelme sincs erről a titokról?

K. L.: De, sejtem, viszont nem vagyok benne biztos. Olyan családban nőttem fel, ahol az egyháznak fontos, közösségformáló, összetartó és értéket teremtő szerepe volt. Az egyház – kerüljön az ember bármilyen élethelyzetbe – egyfajta kapaszkodóként szolgált a családom számára. Így én magam is, már ideje korán rájöttem erre, és támaszkodtam is rá. Azt hiszem ez meghatározta az indulásom. A Szentírás úgy fogalmaz, hogy Isten a szívek és a vesék vizsgálója, vagyis, ami bennünk van az az Úristen előtt mind világos. Ő jól tudja, hogy melyik ember, mire képes és alkalmas. És ő az, aki bizalmat szavaz – gyengeségünk ellenére is –, és ez óriási ajándék.

WR.: Kijelenthetjük, hogy egyre kevesebben hallják meg ezt a bizonyos hívást?

K. L.: Igen, ez valóban így van. Magyarországon is, ahogyan egész Európában egyre kevesebben hallják meg ezt a hívást és, ha meg is hallják, csak kevesen válaszolnak igennel. Ez pedig azért van, mert a környezeti tényezők elbizonytalanítják azt az adott személyt. Ám vannak a világnak olyan részei, ahol viszont egyre erősebb az Istenbe vetett hit. Bár az kétségtelen, hogy a népesedés alakulása is szerepet játszik mindebben.

WR.: Jól látom, hogy megingott a hitük és a bizalmuk az embereknek az egyházakban?

K. L.: Az emberek ma is fogékonyak a transzcendensre, csak sokkal nagyobb a kínálat – az más kérdés, hogy ez jó, vagy nem jó. Nagyon sokszínű az a társadalom, amiben élünk és ez a sokszínűség megosztja az embereket és az elkötelezettségüket.

WR.: Ha már elkötelezettség, a szegediek mennyire elkötelezettek?

K. L.: Hullámzó, ahogyan az egész országban és a világban az. Sokan keresik Istent, és azt tapasztalom, ha messzebbről indítjuk el az emberek megközelítését, akkor sikeresebbek meg tudjuk őket fogni. A legtöbben tele vannak előítélettel, félelemmel, bizonytalansággal, ezért szükség van az úgynevezett pre evangelizációra, ami elvezethet bennünket az evangelizáció beteljesedéséhez. Ez a folyamat ma sokkal hosszabb, mint, amilyen hosszú a mi időnkben volt.

WR.: A szegedi templomok hosszú évtizedek óta meghatározzák a város arculatát és megítélését. Jól gondolom?

K. L.: Ez így van, az egyik legmeghatározóbb ezek közül is a Dóm, amely nemcsak turisztikailg fontos állomás, hanem kulturális szempontból is meghatározó helyszín. Éppen ezért nekem, mint a Dóm plébánosának, az a célom, hogy azok, akik betérnek ide hozzánk, tovább vigyenek magukkal valami olyat – legyen az egy élmény, egy tapasztalat, egy emlék –, amit sose felejtenek el – függetlenül attól, hogy hisznek vagy nem hisznek Istenben. Az emberek vágynak az olyan kulturális élményekre mint, amit egy koncert, egy kiállítás vagy akár egy szentmise tud adni. Mi pedig azt szeretnénk, ha a Dómban egyre több ilyen élményben részesülhetnének az idelátogatók. De ugyanilyen meghatározó lehet az is, ha valaki úgy dönt, itt köti össze a másikkal az életét, vagy esetleg itt mond végső búcsút egy szerettjétől.

WR.: Ahhoz viszont, hogy ez az épület ilyen és ehhez hasonló élményeket tudjon még jó hosszú ideig adni úgy a turistáknak, mint a helybélieknek, folyamatosan oda kell rá figyelni rá és adott esetben bizonyos részeit renoválni kell.

K. L.: Igen, ez így van, most épp a torony az, ami megújul. Jelenleg egy garanciális javítás zajlik rajta, amitől azt reméljük, hogy aztán jó hosszú ideig nem kell majd újra hozzányúlni, hiszen magát a tornyot nem olyan egyszerű megközelíteni és nagyobb horderejű munkákat végezni rajta. Hosszabb előkészületek és idő szükséges a renoválásához. Ám, nemcsak az épület bizonyos részeit, helyiségeit, hanem a Dóm egész területét folyamatosan karban kell tartani. Viszont ezt csak és kizárólag úgy tesszük, hogy közben egyetlen percre sem zárjuk be sem a templomot, sem a látogatóközpontot. Így lehet csak megőrizni a közösséget.

WR.: Zárásképpen: ha megfogalmazhatna egy üzenetet, gondolatot az emberek felé, mi lenne az?

K. L.: Mindenkit arra buzdítok, hogy bátran lépje meg azt a lépést, ami segít neki abban, hogy megismerje azt a közösséget, amit Jézus hozott létre. Az evangélium üzenete mindig örömet hordoz. Azt kívánom, hogy sokaknak legyen részük ebben az örömteli találkozásban.
(Webrádió)

Címkék

Kondé Lajos Dóm Fogadalmi templom Szeged-Csanádi Egyházmegye

Galériánk

Kondé Lajos Kondé Lajos
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!