A hő hatása a tüdőre

Belföld, 2021.04.18

Ki ne tudná már álmából felkeltve is, hogy a dohányzás káros az egészségre?! Azt is tudjuk, hogy a nikotin függőséget okoz, valamint a cigaretta égéséből eredő füst rengeteg kátrányt és számos egyéb káros anyagot tartalmaz, ami a tüdőnek rendkívül ártalmas.

Finomfüst De vajon azt tudjuk-e, hogy maga a hő milyen hatással van a tüdőre, és a későbbiekben mire számíthatnak a dohányosok?

Égetett vagy hevített? - ez itt a kérdés

Első lépésként különbséget kell tennünk a hagyományos cigaretta, valamint a hevítőrudak és készülékek között. Mivel ez utóbbiak csak hevítik a dohányt, aminek következtében nem jön létre füst és nagy hő, addig az előbbi igencsak nagy hőmérsékleten ég. Mivel a cigaretta dohányt tartalmaz, ennek következtében a nikotin az égés során szabadul fel és a létrejött a füsttel együtt jut be a szervezetbe. Ez az égés 800 fokon történik, ami ha belegondolunk, rendkívül magas érték. Arról nem is beszélve, hogy az ebből keletkező füst közvetlenül áramlik a tüdőbe, ami akárhonnan is nézzük, leforrázza a léghólyagocskákat. Te is tapasztaltad már, hogy egy-egy nagyobb slukk után kellemetlen égető érzés volt a mellkasodban?

Ha szeretsz szaunázni, minden bizonnyal találkoztál már azzal az ajánlással, hogy a kabinban csakis az orrodon keresztül vedd a levegőt. Esetleg ha nem hallottad, akkor kitapasztalhattad, hogy ég és föld a különbség aközött, hogy az orrodon vagy a szádon szívod be a forró levegőt. Ez annak köszönhető, hogy az orr a belégzést követően rögtön elkezdi lehűteni a bejutott levegőt, míg a szájüregben ez nem történik meg, így az hűtetlenül zúdul a léghólyagocskákra. A cigarettafüst, mivel a szájon keresztül jut be, elkerül minden hűtési folyamatot.

Megoldás kerestetik

Bár a legegészségesebb lenne a dohányzás elhagyása, azért lássuk be, hogy ez közel sem ennyire egyszerű folyamat. Éppen ezért, bár nem a leszokással egyenértékű, de sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta. Ez a megoldás pedig a hevítőrudak és a hevítőkészülékek használata.  

Lehet, hogy így elsőre ismeretlennek tűnik a fogalom, de gondolj csak arra, amikor láttál dohányzó embereket, akik mégsem a hagyományos cigarettát szívják. Nem, nem a gőzfelhőben bővelkedő e-cigit szívó emberekre gondolunk, hanem az ennél egy sokkal kisebb készülékkel dohányzókra. Mivel ezek nagyjából 300-350 fokon hevítik a dohányt, így nem keletkezik füst, sem pedig kátrány és más káros égéstermék.  

Természetesen nem csak dohánytartalmú hevítőrúd kapható a boltokban és a Finom Füst webáruházban, hanem létezik nikotinsót tartalmazó, valamint nikotinmentes variáció is. Míg az előbbiek a dohányosoknak kedveznek, addig az utóbbi a leszokásban segít, vagy azoknak optimális, akik leszoktak, de hiányzik nekik a dohányzás élménye.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!