A koraszülöttekért "öltözött" lilába a Dóm és a Rektori Hivatal

Belföld, 2023.11.17

A koraszülöttek világnapja alkalmából, november 17-én hívják fel a figyelmet a koraszülött gyermekek és a családjainak támogatásának fontosságára.

koraszülöttek világnapja Szeged

Nem mindennapi látvány fogadta azokat, akik a Fogadalmi Templom, illetve a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt jártak péntek délután, ugyanis Szeged két emblematikus épületét "festették" lilára. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, idén is a koraszülöttek világnapja alkalmából borult lila "ruhába" Szeged két ikonikus épülete. A fényjáték 17 órakor vette kezdetét, a Korábban Érkeztem Alapítvány pedig a Dóm elé várta az érintett családokat, ahol közös vidám mulatság és a Habakuk zenekar várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

A szakirodalom szerint koraszülöttnek az a gyermek számít, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. A koraszülöttek nemzetközi napja a korábban érkezett kicsik családjainak támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet, illetve adott esetben arra, hogy a koraszülöttek esetében szükség lehet hosszú kórházi ápolásra, valamint különleges bánásmódra. 

A Koramentorház felhívására a Dóm előtt több tucat ember gyűlt össze, akik maguk sütötte muffint kínáltak a sorstársaknak és az érdeklődőknek egyaránt, a kicsik legnagyobb örömére. 

Az orvostudomány fejlődésével szerencsére egyre kisebb súlyú és a kiírt szülés előtt több héttel, akár hónapokkal érkező kis csöppséget is meg tudnak már menteni az orvosok. 

Az összegyűltek ezután az szegedi Szent-Györgyi Albert Agórába vonultak át, ahol a szegedi gyökerekkel rendelkező Honey Beast zenekar adott jótékonysági akusztikus koncertet a koraszülésben érintett családoknak. 

Nem csak Szegeden, hanem az ország számos pontján festették lila fénnyel a települések ismert, ikonikus épületeit.


(Webrádió)

Címkék

Koraszülöttek világnapja Szeged Dóm Rektori Hivatal Lila

Galériánk

koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged koraszülöttek világnapja Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!