A koronavírus eddigi hatása Csongrád megye ingatlanpiacára

Belföld, 2020.04.14

Az év eleji ingatlanpiaci tetőzések után a márciusi hónapban már érezhető volt a koronavírushatása a Csongrád megyei ingatlanpiacon.

Kiadó albérlet Csongrád megye Ténylegesen visszaestek a tranzakciószámok, hiszen aki teheti, az jelenleg inkább kivár, azok, viszont akik mindenképp most szeretnék eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat kénytelenek többet engedni az árból, mint ahogy azt korábban tervezték. A vevők számára pedig szélesebb alkupozícióra van lehetőség.

Országos szinten az albérleteknél is érezhető már a visszaesés

Idén úgy néz ki fordulni fog a kocka, lehetséges, hogy már nem a bérlőknek kell egymással megküzdeni a jobb, komfortosabb albérletekért, hiszen számíthatunk arra, hogy mostantól a bérbeadók fognak versengeni a megbízható, valamint fizetőképes albérlőkért. Ennek oka lehet például a csökkenő kereslet is. Sok tulajdonos már a kaució mértékét is csökkentette, a többség márciusban már beérte a kettő helyett egy havi megfizetésével. Ennek ellenére Csongrád megyében, márciusban még nem igen volt érzékelhető a változás

Az albérletárak minimális csökkenésének lehettünk szemtanúi a márciusi hónapban. A januári árakhoz képest Szegeden átlagosan 1 százalékkal csökkent az albérletek négyzetméter ára. A szentesi albérletek díjai két hónap alatt szintén körülbelül 1 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a hódmezővásárhelyi átlagárak növekedtek, hiszen januárban 1282 Ft/m2, márciusban viszont már 1362 Ft/m2-es áron kínálták bérbe ingatlanaikat a tulajdonosok. A csökkenés tehát még nagyon minimális mértékű, szemben például a budapesti adatokkal, hiszen ott a januári és a márciusi bérleti díjak összegében 2-5 százalékos csökkenés következett be. Ennek oka lehet például, hogy a fővárosi árak jóval magasabbak a vidéki díjakhoz viszonyítva, valamint, hogy Budapesten még inkább telítődik a piac, mivel az Airbnb-k, illetve néhány hotel a hosszabb távú kiadásra próbál átállni.

A téglalakásoknál már van ahol látható a csökkenés

A téglalakások áraiban az idei év elején Szentesen következett be a legnagyobb változás, hiszen ott a jelenlegi veszélyhelyzet következtében sem csökkentek az árak, sőt mindennek ellenére januárról márciusra 19 százalékos emelkedésnek lehettünk tanúi. Hódmezővásárhelyen szintén növekedés történt, ott azonban csak mérsékelt mértékben. Januárról márciusra Csongrádon körülbelül 2, Makón 6 százalékkal csökkent az eladó téglalakások átlagára. A Szegeden eladó lakások téglaépítéses típusai tekintetében szintén csekély, 2 százalékos csökkenés történt márciusra.

A panellakások ára mindenhol visszaesett

Az Ingatlannet.hu adatai alapján Csongrád megye vizsgált településein 2-7 százalékos csökkenés volt jellemző az idei év elején. Januárról márciusra Szentesen és Makón 7, Csongrádon 6, Hódmezővásárhelyen 5 százalékkal esett vissza az eladó panellakások kínálati ára. A legalacsonyabb mértékben Szegeden történt változás, hiszen itt csupán 2 százalékkal csökkent a panellakások átlagára.

Mi várható a jövőben?

A jelenlegi várakozások szerint a következő hónapokban, a fővárosban átlagosan 5-8 százalékos árcsökkenésre számíthatunk. A megyeszékhelyeken, illetve a kisebb településeken valamivel későbbi árcsökkenés várható. Így volt ez a legtöbb korábbi jelentős árváltozás estében is, hiszen ezek szintén a fővárosból indultak ki és időben kicsit eltolódva később jelentkeztek a vidéki területeken. Ettől függetlenül a becslések egyelőre a vidéki térséget tekintve sem térnek el, itt is szintén 5-8 százalékos árcsökkenés várható a jelenlegi előrelátások szerint. Azonban a pesszimistább prognózisok már elképzelhetőnek tartják a 10 százalék feletti árcsökkenés lehetőségét is. A mélypontot mindenesetre sem időben, sem árcsökkenésben egyelőre senki nem látja pontosan. A piaci szereplők közül, aki teheti, jelenleg inkább kivár, így a tranzakciószámok már most alacsonyabbak lettek. A hazai elemzők többsége leghamarabb 6-12 hónap múlva látja lehetségesnek a hazai lakáspiac helyreállását.
(Webrádió)

Galériánk

Kiadó albérlet Csongrád megye Kiadó albérlet Csongrád megye Kiadó albérlet Csongrád megye
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!