A Preil, Gadányi egység nyert női kétpárban az evezősök szegedi válogatóján

Belföld, 2021.03.21

Preil Vivien és Gadányi Zoltána győzött női kétpárban Szegeden az evezős válogató második napján, vasárnap.

A győztes egység a délelőtti előfutamhoz hasonlóan a döntőben is kiélezett csatát vívott két riválisával, de közöttük a sorrend nem változott: Preil és Gadányi mögött másodikként a Horváth Kitti, Krémer Eszter, míg harmadikként a Benda Orsolya, Bertus Kitti alkotta hajó végzett.

Molnár Dezső szövetségi kapitány az MTI-nek kiemelte: Preil és Gadányi ezzel kivívta a jogot a részvételre az áprilisi Európa-bajnokságon, valamint a májusi, végső olimpiai kvalifikációs versenyen. Hozzátette: a második helyezett páros kárpótlásként világkupán indulhat majd a szezonban.

Női könnyűsúlyú kétpárban nagy fölénnyel nyert Abid Syham és Csepel Zsófia, a férfiaknál pedig magabiztos előnnyel végzett az élen a favorit két hajó, kétpárban Bácskai Máté és Szabó Márton, míg könnyűsúlyú kétpárban Szabó Bence és Furkó Kálmán.

A kapitány hangsúlyozta: a válogatottak kéthetes, közös szegedi edzőtábort követően eveztek a Maty-éren, így nem volt elvárható tőlük a legjobb forma, ettől függetlenül a Bácskai, Szabó Márton egység győzelme mellett kimondottan biztató időeredményt is produkált.

"Ráadásul a pályán a vizünk reggel mindössze három Celsius fok volt csupán. Ez tovább nehezítette a versenyzők dolgát, mert ilyen körülmények között nem igazán lehet jó időt menni. Ezt figyelembe véve kompenzáltuk is az előzetesen kitűzött szintidőket" - nyilatkozta.

A férfi négypárral kapcsolatban közölte: ebben az összeállításban tesztelték csupán az egységet, és azt a következtetést vonták le, hogy az "időeredmény kiforratlan csapatot mutat", amelyet májusi, végső olimpiai kvalifikációs regattára meg kell és meg is lehet erősíteni. Az erősítést a tervek szerint a könnyűsúlyú egypárban Európa-bajnok Galambos Péter jelentheti majd.

A szegedi verseny az európai olimpiai kvalifikációs viadalra - egypárban és könnyűsúlyú kettesben lehet kvótát szerezni -, valamint az Európa-bajnokságra válogatott, amelyeket április 5-7., illetve 9-11. között egyformán az olaszországi Varesében rendeznek. A válogatott egységek az év eleji öthetes törökországi edzőtáborban kivívott elsőségüket erősíthették meg a zárt kapus, kétnapos szegedi válogató viadalon, az ottani vesztesek viszont az adott számban ezúttal már nem indulhattak. Kivétel a női egypár és kétpár, ott ugyanis Szeged előtt semmilyen döntés nem született. A szövetségi kapitány a vasárnapi verseny után, az időeredmények ismeretében adja le javaslatát az utazó keret összetételére, amit az edzőbizottságnak, majd hétfőn az elnökségnek is jóvá kell hagynia. A szakember nem támogatja, hogy menedzselés céljából utazzanak ki egységek Olaszországba, így a válogató győztesei közül is csak azok indulhatnak, akik elérik a kitűzött szintidőt.


A válogató győztesei:

férfiak:

--------
kétpár: Bácskai Máté, Szabó Márton (Vác VEC, Tisza EE)
könnyűsúlyú kétpár: Szabó Bence, Furkó Kálmán (Győri AC, Tisza EE)
négypár: Szklenka Bence, Ács Kristóf, Danó Dániel, Papp Gergely (Vác VEC, Győri AC, Ferencvárosi EC)
könnyűsúlyú négypár: Kovács Krisztián, Tamás Bence, Szigeti Roland, Galcsó Vencel (Csepel EK, Külker EK Óbuda, Győri AC, Ferencvárosi EC)


nők:

----
kétpár: Preil Vivien, Gadányi Zoltána (Budapest EE)
könnyűsúlyú kétpár: Abid Syham, Csepel Zsófia (Ferencvárosi EC, Vác VEC)
négyes: Elek Boróka, Galcsó Flóra, Siska Bettina, Daka Zsófia (Danubius NHE, Ferencvárosi EC, Arrabona EK, Szegedi VE)


a szombati versenyszámok:

férfiak:

--------
egypár: Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest EE)
könnyűsúlyú egypár: Galambos Péter (Vác VEC)
kettes: Király Miklós, Király Csaba (Szegedi VE)
könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán (Győri AC, Tisza EE)


nők:

----
egypár: Bertus Kitti (Külker EK Óbuda)
könnyűsúlyú egypár: Fehérvári Eszter (Győri AC)
kettes: Elek Boróka, Galcsó Flóra (Danubius NHE, Ferencvárosi EC)
könnyűsúlyú kettes: Volter Réka Rebeka, Ferencz Panna (Szolnoki SC)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!