A tanácsnok szerint jól halad Szeged zöldülése

Belföld, 2021.11.22

Mihálik Edvint, Újszeged-Odessza önkormányzati képviselőjét 2019-ben kérte fel Botka László polgármester, hogy Zöld Város programért felelős tanácsnokként segítse a városvezetést.

Mihálik Edvin A Momentum politikusa büszke az eddig elért eredményekre, de véleménye szerint még sok munka van hátra.

A tanácsnok azt a célt tűzte maga elé, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb nagyvárosa. Ezt olyan beruházások indításával kívánja elérni, melyek hosszú távon élhetőbbé és fenntarthatóbbá teszik a várost. A program fontos része, hogy a szegedi zöldfelületeket megújítsuk és gondozzuk, ennek szellemében született újjá a Stefánia és a Móra-park, az újszegedi Erzsébet-liget, illetve Odessza és Tarján városrészek – mondta el a Mihálik Edvin. A beruházások során nem csak az útburkolatok és az infrastruktúra lett felújítva, de több száz fát és cserjét is telepített az önkormányzat, így szó szerint egyre zöldebb lett Szeged.

Az egyik legfontosabb zöld beruházás a városban a geotermikus távfűtés kiépítése, ami ha elkészül, Európa második legnagyobb ilyen rendszere lesz. A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 23 ezer tonnával csökken a város szén-dioxid kibocsátása, amitől azt várják, hogy jelentősen javulhat a térségben a levegő minősége. Ezt a célt szolgálja az is, hogy hat bölcsőde és nyolc óvoda energetikai felújítását valósították meg az utóbbi időszakban.

A zöldterületek védelme és a fűtés korszerűsítése mellett fontos eleme a programnak a közlekedésfejlesztés is. Nem csak a városon belüli kerékpárhálózat bővül folyamatosan, de
egyre több környező település kapcsolódik össze bicikliúton is Szegeddel. A Bordányba vezető szakasz már elkészült, de hamarosan Röszkére is biztonságosan át lehet tekerni.  

Az önkormányzat évek óta tudatosan fejleszti az elektromos közösségi közlekedés infrastruktúráját. A tervek között szerepel például a 4-es villamos vonalának felújítása. A szegediek szemléletformálást szolgálják olyan közösségi rendezvények, mint például a nyári rakparti rendezvények. Több hétvégén ugyanis az autósoktól átvehették a Tisza partját a helyi lakosok, és nagy sikerű rendezvényekkel bizonyították, hogy van igény az ilyen közösségi élményekre. Ezért a rendezvénysorozatért Szegedet jelölték az Európai Mobilitási Hét díjára is. A versenyben olyan világvárosokat utasított maga mögé Szeged, mint például Antwerpen.
(Webrádió)

Címkék

Mihálik Edvin Momentum
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!