A vendéglátósok nagyon szeretnének újra kinyitni, de egyelőre büntetés jár ezért

Belföld, 2021.01.26

Egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy enyhítsen a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedéseken.

Étterem Különösen a vendéglátósok és a szállodatulajdonosok érzik úgy, hogy ha februárban is zárva kell tartaniuk, teljesen tönkremegy a vállalkozásuk.

Vannak olyan vendéglátóhelyek, melyek illegálisan tartottak nyitva a korlátozások ellenére, ezért két ilyen vállalkozást meg is büntettek a hétvégén. Korábban is több vendéglátóhelyet záratott be a rendőrség, de a szigor ellenére most már egyre többen jelzik, hogy kinyitnak, mert nem tudják tovább fedezni a költségeiket. Az általunk megkérdezett szegedi vendéglátósok is egyre bosszúsabbak a zárlat miatt, azonban kevesen kockáztatnák meg a bezárást és a vaskos bírságot. Elrettentésül ugyanis 60 napra bezárták és másfél millió forintos büntetéssel sújtották azt a két budapesti vendéglőt, melyek a hétvégén kinyitottak.

A vendéglátósok helyzetét az is nehezíti, hogy 90 százalékuk még nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást. A szegedi éttermek egy részénél is az a legnagyobb gond, hogy pusztán a házhoz szállításból nem tudják fedezni a személyzet költségeit. Egy neve elhallgatását kérő vendéglős azt mondta, hogy étterme bezárását fontolgatja, mert a bérleti díjat akkor is fizetnie kell az épület tulajdonosának, ha alig van bevétele.

Nem véletlen, hogy épp most erősödtek fel a vendéglősök segélykiáltásai, hiszen a jelenlegi korlátozások határideje hamarosan lejár, így szeretnék, ha a kormány meghallaná a szavukat. Egy nagykanizsai étterem tulajdonosa múlt szerdán jelentette be, hogy február 1-jén kinyitja a Resti sörözőt, mert hónapok óta nem volt bevétele és a kormánytól sem kapott támogatást. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete azonban óva inti tagjait attól, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Az országos nyitást követelő Facebook-eseményt nemrégiben törölték a közösségi oldalról, majd szinte teljesen azonos néven újra meghirdették a tüntetést, de azt már nem csak az elégedetlen vendéglátósok, hanem mások is megpróbálják meglovagolni. Magánemberek és egy ismeretlen párt is utcára hívja az embereket ugyanarra a helyszínre, ugyanabban az időpontban. 

Szegeden január 9-én tartott sajtótájékoztatót a Mi Hazánk Mozgalom megyei politikusa, Dorogi György. A politikus akkor pártja álláspontját ismertette, mely szerint különösen fontosnak tartanák, hogy újra kinyissanak az éttermek, kávézók, szórakozó helyek, a kulturális- és sportlétesítmények, ugyanis ezek a szektorok nagyon komoly veszteségeket szenvedtek el már tavaly is, és ha még hónapokig tartanak a korlátozások az idén, az itt dolgozók egzisztenciálisan lehetetlen helyzetbe kerülnek.

Vannak baloldali politikusok is, akik szorgalmazzák az újranyitást. Ujhelyi István, az Európai Parlament turisztikai bizottságának alelnöke összegyűjtötte az uniós példákat, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermeknek. A szegedi kötődésű szocialista politikus szerint a kormánynak azonnal egyeztetéseket kéne kezdeményeznie az érintett szakmai- és érdekképviseletekkel annak érdekében, hogy minél előbb megnyugtató megoldás szülessen a bezárások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások ügyében.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!