A veszélyes diétázás hamar egészségtelen élethez vezethet

Belföld, 2019.10.20

Napjainkban számtalan diétázási módszerről hallani és olvasni, azonban érdemes köztükfelelősségteljesen válogatni.

Mens Health A “csoda módszerek” nagyon sok esetben testileg és lelkileg is nagyon megterhelők lehetnek, ezért célszerű visszatérni az alapokhoz. A diétázás alapja a helyes táplálkozási szokások kialakítása, amelyek egyáltalán nem járnak éhezéssel. Elsősorban az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége határozza meg a diéta sikerességét.

A tiltás még nagyobb éhséget okozhat

“Mondd meg valakinek, hogy mit nem tehet, és pont az ellenkezőjét fogja cselekedni” - tartja a mondás. Ez kifejezetten érvényes a diétázásra is, hiszen ha valaki teljes mértékben ki akarja iktatni az étrendjéből például a csokoládét, az bizony éjjel-nappal az édességet fogja kívánni. Nem érdemes tehát az étrendből egy bizonyos ételt vagy tápanyagtípust teljes mértékben kiiktatni, hiszen pszichológiai szempontból ez valóban káros lehet.

Az ételek teljes megvonása helyett inkább a mennyiségre kell precízen odafigyelni, hogy a kalóriabevitel megfelelő legyen a diétázáshoz. Ajánlott az étrendbe ritkábban, egyfajta jutalomként beépíteni a magasabb szénhidrát tartalommal rendelkező ételeket. A jutalomfalatok kizárólag a kitűzött célok teljesítése után kerülhetnek szóba, így sokkal jobban fog esni a kisebb mennyiség is az adott ételből.

Az agy számára is szükséges a szénhidrátbevitel

Az agy megfelelő funkcionálásához elengedhetetlen a szénhidrátok bevitele. Az agy ugyanis glükózt használ fel a gondolkodás és a munkavégzés folyamán, ezért annak hiányában jelentősen lassul a hatékonyság és a reakcióidő egyaránt. A szénhidrát bevitel azért is fontos, hogy elkerüld az émelygés és a szédülés kellemetlen érzését. Ha nincs a szervezetedben elegendő szénhidrát, abban az esetben nagyon hamar elkezdhetsz verejtékezni, és csökkenhet a koncentrációra való képességed szintje.

A minőségi szénhidrátok bevitelére kiváló választások a teljes kiőrlésű kenyerek, illetve további péktermékek egyaránt. Természetesen ajánlott odafigyelni a mennyiségre, hiszen a teljes kiőrlésű termékek is jelentős mennyiségű szénhidráttal rendelkeznek. A gyümölcsök szintén kitűnő szénhidrát források, de emellett elegendő rostot is tartalmaznak. A rostok kitűnően segítik az emésztést, hogy a tápanyagok megfelelő módon kerüljenek lebontásra. Célszerű mindig kéznél tartani egy csomag szőlőcukrot is, ha egy étkezés nem várt módon kimaradna, és szénhidrát pótlására lenne szükség.

Az egészséges táplálkozás alapja tehát a személyre szabott, kiegyensúlyozott étrend megteremtése. A koplalás, illetve az ételmegvonás senki számára nem ajánlott, hiszen kifejezetten egészségtelen módszernek számít. Az agy működése jelentősen visszaeshet, emellett a szervezet ilyenkor elsősorban az izmokból próbálja fedezni a tápanyag szükségletet a zsírok helyett.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!