Áder: Egyiptom Magyarország legfontosabb partnere az arab régióban

Belföld, 2021.10.12

Egyiptom Magyarország legfontosabb gazdasági és politikai partnere az arab régióban - mondta Áder János államfő, miután a Sándor-palotában fogadta az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökét kedden.

Áder János fogadta az egyiptomi elnököt A köztársasági elnök Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tárgyalt témák közül a vízügyi kérdéseket emelte ki, mert - mint fogalmazott - Egyiptom számára a víz túlzás nélkül élet-halál kérdése.

Magyarország rendelkezik a szükséges megoldásokkal, Egyiptomnak pedig szándékában áll használni azokat, már csak a szakembereken múlik a megállapodás - tette hozzá.

Magyar innováció segíthet például a hálózati veszteség csökkentésben, vagy a szennyvíz tisztításában.

Beszámolt arról is, hogy a két ország vízügyi együttműködése hosszú évtizedekre tekint vissza, és az idén nyáron is négy új magyar szivattyútelepet adtak át.

A nyári kairói vízügyi expón négy magyar cég is képviseltette magát, a novemberben kezdődő budapesti fenntarthatósági expón pedig Egyiptomból a vízügyi miniszter lesz jelen.

Áder János gratulált az elnöknek azért a diplomáciai sikerért, amelyet a legutóbbi gázai konfliktus rendezésében ért el, és azt mondta: Egyiptom a térség biztonságának záloga.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi kijelentette: országa a vízszegénység küszöbének határán van, vagyis lassan mindössze fejenként 500 köbméter víz áll majd rendelkezésre évente. Kijelentette: Egyiptomnak szüksége van a magyarok által kínált vízügyi megoldásokra.

Szólt az Etiópia által a Nílusra épített Reneszánsz gátról is, hangsúlyozva: Egyiptom számára fontos Etiópia fejlődése, és örömmel fogadják azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint annak nem lesz hatása az Egyiptomba érkező vízmennyiségre, ugyanakkor azt szorgalmazta, mindezt egy kötelező érvényű megállapodásban rögzítsék.

"Csak a saját részünket szeretnénk fenntartani" - fogalmazott, hozzátéve: nem szeretné, ha a víz konfliktus forrása lenne.

Országa mintegy 80 milliárd dollárt fordít víznyerő beruházásokra, például a tenger sótalanítására vagy a szennyvíz tisztítására - jegyezte meg.

Az elnök köszönetet mondott Magyarországnak Egyiptom támogatásáért és barátinak nevezte a két ország kapcsolatát.
(MTI)

Galériánk

Áder János fogadta az egyiptomi elnököt Áder János fogadta az egyiptomi elnököt Áder János fogadta az egyiptomi elnököt Áder János fogadta az egyiptomi elnököt Áder János fogadta az egyiptomi elnököt Áder János fogadta az egyiptomi elnököt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!