Áfa-csökkentést kezdeményez a Jobbik

Belföld, 2018.11.13

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését kezdeményezi a Jobbik; abban bíznak, hogy javaslatukat még a tél törvényhozási szünet előtt megtárgyalhatja az Országgyűlés - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a párt parlamenti képviselője, alelnöke.

Elmondta, az alapvető élelmiszerek áfáját öt, a többi termékét 25 százalékra csökkenttetnék, az előbbi lépéssel az emberek életébe hoznának anyagi könnyebbséget, az utóbbival pedig a gazdaság kifehérítését is elősegítenék, hiszen "a 27 százalékos, világrekorder áfa önmagában adócsalásra hív fel sokakat".

A politikus jelezte: a 25 százalékosra mérsékelt áfa esetében később kellene dönteni arról, van-e szükség egyes termékcsoportoknál további mérséklésre.

A javaslat indokaként arról beszélt: az alapvető élelmiszerek ára az inflációnál magasabb mértékben emelkedik, számos esetben 5-10 százalékos mértékben, a takarmány és az energia ára, valamint a munkaerőhiány pedig a trend folytatását vetíti előre.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az áfa-csökkentés önmagában nem jelent megoldást, szükség van egy olyan monitoring-rendszerre is, amely felügyeli, hogy a lépés hasznát ne a közvetítők nyeljék le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!