Átadták a kőszegi Árpád-házi Szent Margit katolikus iskola felújított és kibővített épületeit

Belföld, 2024.03.14

Újabb 1,1 milliárd forintos kormányzati támogatással újították fel és bővítették a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 150 éves műemléki épületegyüttesét, amelyet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára avatott fel csütörtök délelőtt.

Soltész Miklós ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a hit és a tudomány nem áll egymással ellentétben a világban, az a jó, ha kiegészítik egymást.

Hangsúlyozta: a Domonkos nővérek kőszegi iskolájukban erkölcsre és hitre nevelik a fiatalokat, közben olyan tudományt adnak át, amelynek birtokában diákjaik a felnőtté válás során felelős döntésekre lesznek képesek.

Láthatjuk, hogy a tudománnyal az emberiség mennyi fontos és hasznos dolgot felfedezett az elmúlt évszázadok során, de láthatjuk sajnos azt is, hogy tudományos felfedezések - például az atomenergia - erkölcs és humánum hiányában, rossz kezekbe kerülve mekkora pusztítást és szenvedést tudnak okozni az emberiség számára - fűzte hozzá.

Kőszegen az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felújítása két ütemben zajlott, 2018 nyarára 1,1 milliárd forintos támogatással elkészült a tornacsarnok, a második ütemben pedig újabb 1,1 milliárd forintból a műemléki épületegyüttest újították meg, építették át, illetve bővítették.

Új közösségi terek létesültek, egy belső udvar lefedésével aulát alakítottak ki, megújult a díszterem, új szaktantermekkel, például nyelvi laborral bővült az iskolaépület, amelyet a szerkezetmegerősítés mellett korszerűsítettek és akadálymentesítettek.

A főépület homlokzati felújítása során újra eredeti szépségében mutatkozik meg Szent Margit egész alakos kültéri szobra, megújult a bejárat fölötti erkély, restaurálták a homlokzat díszeit, valamint a szomszédos zárdatemplom ólomüveg ablakait is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!