Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott járművet

Belföld, 2021.02.11

A honvédelmi miniszter átvette csütörtökön a török gyártó vezérigazgatójától az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járművet az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. Benkő Tibor elmondta, hogy hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára.

Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott járművet A miniszter kiemelte, a honvédség több alakulatához pedig olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek, a török gyártóval közösen.

Benkő Tibor hozzátette: a most átadott adott Gidrán járművek - a többi, a közelmúltban beszerzett technikai eszközhöz hasonlóan - a harci tapasztalatokat figyelembe véve és a magyar igényekkel kiegészítve készültek el.

Engin Aycol, a Nurol Makina vezérigazgatója elmondta, ezek a járművek az Ejder Yalcin platformjára készültek, az egyik legkorszerűbb és legmegbízhatóbb négykerék-meghajtású harcászati támogató járműnek számítanak. A típus változataiból több ezer készült el, a világ több pontján szolgálatban állnak.

A vezérigazgató hangsúlyozta: Magyarország az első európai uniós állam, mely ezt a járművet rendszerbe állítja és a Nurol Makina "kész arra, hogy befektessen Magyarországon, és egy helyi társaságot hozzon létre".

Tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Honvédség több mint 300 Gidrán 4x4-es páncélozott kerekes katonai járművet rendszeresít majd. A járműveket a török NUROL MAKINA Ejder Yalcin és NMS 4x4 katonai járműveinek mintájára Magyarországon is gyártják majd, Kaposváron.

A négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállításánál fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére. A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.

Az Ejder Yalcin harcjárművet 2014-ben rendszeresítették Törökországban. Az 5,7 hosszú, 2,5 méter magas járműben kilenc katona fér el.

A 16 tonnás eszközt egy 375 lóerős dízelmotor hajtja, legnagyobb sebessége 120 kilométer óránként, hatótávolsága elérheti a 700 kilométert. Kerekei golyóállóak, alsó páncélzata aknaálló, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát szereltek.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott járművet Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott járművet Átadták Tatán az első tíz Gidrán páncélozott járművet
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!