Az LMP folytatja az aláírásgyűjtést az akkumulátorgyár-építés ellen

Belföld, 2024.03.12

Az LMP folytatja az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy ne épüljön több akkumulátorgyár Magyarországon, és várja a lakosság jelzését az illegális hulladéklerakatokról.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke keddi, Fóton tartott, online is követhető sajtótájékoztatón felidézte a közelmúltban történt bejelentést arról, hogy Gödön újabb akkumulátorgyárat kívánnak építeni.

Mindezt úgy, hogy országszerte az látszik, ezek az akkumulátorgyárak és akkumulátorhulladék-feldolgozók egyáltalán nem szabálykövetők, gyakran megsértik a környezet- és munkavédelmi előírásokat, az illetékes hatóságok pedig nem állnak a helyzet magaslatán, az esetlegesen kiszabott bírságok egyáltalán nem voltak visszarettentő erejűek - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Kitért arra is, hogy Gödön a helyi civilek peres úton jutottak hozzá azokhoz az információkhoz, amelyekből kiderült: 2019-22 között 88 tonna NMP került a környezetbe, ami magzatkárosító hatású.

Az ország más településeiről sincsenek jó hírek: szabálytalanságok miatt a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozót be kellett zárni, a szigetszentmiklósi feldolgozóban haláleset is történt - mondta.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, a kormány megy tovább "őrült tervével", újabb és újabb üzemek létesülnek. Arra figyelmeztetett, hogy akkugyarmattá teszik és "el fogják mérgezni az országot". Szóvá tette azt is, hogy továbbra sem készíti el a kormány a nemzeti akkumulátorstratégia környezeti hatásvizsgálatát, ami kötelező uniós direktíva lenne.

Az LMP akkumulátorhulladék-megfigyelő programja keretében továbbra is várja a lakossági jelzéseket az illegálisan elhelyezett hulladékokról - közölte.

Vargha Nóra önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok arról beszélt, sajtóhírekből tudták meg, hogy egy harmadik akkumulátorgyár is megépül. Felhívta a figyelmet, hogy a már meglévő két gyár miatt is meghétszereződött a szén-dioxid-kibocsátás Gödön. Kijelentette: joguk van megtudni, mikor, milyen szennyező anyagból mennyi kerül a levegőbe.

Kérte, hogy a fóti képviselőtestület építse ki a levegőszennyezettséget mérő rendszert, biztosítsák az ehhez szükséges forrásokat, amelyek a 2024-es költségvetésbe nem kerültek bele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!