Bódis: az új finanszírozási modellel az egyetemek rugalmasabban reagálnak a kihívásokra

Belföld, 2020.05.18

Az alapítvány alapú fenntartás révén az egyetemek jobban tudnak reagálni a kor kihívásaira - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Bódis József hozzátette: a jelenlegi állami egyetemi rendszerben számos olyan probléma van, amelyeket költségvetési és vagyontörvényi kötöttségek, közbeszerzési nehézségek okoznak. Az új modell által egy önkormányzati típusú egyetemi irányítás jön létre, és a döntéseket az egyetemeken felállított kuratóriumok hozzák meg - emelte ki.

A felsőoktatási intézmények többségének régi vágya, hogy egy kevésbé kötött és szabályozott rendszerben tudjon dolgozni, az új modell által pedig előbb tudnak reagálni a környező gazdasági, társadalmi és nemzetközi kihívásokra, hallgatói és egyéb elvárásokra - közölte.

A Budapesti Corvinus Egyetem már alapítványi fenntartásban működik - emlékeztetett, megjegyezve, hogy az ott kialakított rendszer magánegyetemekre van szabva. A további modellt váltó egyetemek alapítványi fenntartói rendszerben működnek majd, de az átállás idejéig "köldökzsinórral" az államhoz lesznek kötve, azáltal hogy a hallgatók jelentős része állami ösztöndíjasként végezheti el tanulmányait - ismertette Bódis József.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!