Bódis László: három év alatt több mint 10 ezer hallgató vett részt az egyetemi startupprogramban

Belföld, 2023.07.12

Három év alatt több mint 10 ezer hallgató vett részt az egyetemi startupprogramban - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerdán Kápolnásnyéken.

Bódis László az EFOTT keretében megrendezett Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day konferenciát megnyitó beszédében elmondta, 2020-ban indult el az egyetemi startupprogram, hogy az innovatív magyar fiatalokat vállalkozásindításra ösztönözze.

A három tanév alatt csaknem 500 csapat dolgozta ki startupját, több mint kétezer hallgató részesült több mint 1,3 milliárd forint ösztöndíjban, és 49 projekt jutott el a Demo Day-ig, ahol profi befektetők előtt mutathatták be elképzeléseiket.

A helyettes államtitkár jelezte, az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve szeptembertől változtatni fognak a programon, így a legjobb csapatok indulótőkét kapnak, hogy piacra léphessenek; ezzel párhuzamosan kisebb ösztöndíjat fognak adni, továbbá most már nemcsak az egyetemek választják ki a nekik legjobban tetsző elképzeléseket, hanem a profi befektetők is beleszólnak a kiválasztásba. Ezeken túlmenően angol nyelvű, az eddiginél innovatívabb, tartalmasabb tananyagot dolgoznak ki, amelyet néhány egyetemen bevezetnek, majd 2024 szeptemberétől minden egyetemre eljuttatnak.

Bódis László emlékeztetett arra, hogy a hallgatók az első félévben e-learningképzést kapnak, amelyben részletes ismeretekre tehetnek szert a startupokról, azok indításáról és működtetéséről.

A félév végére egyoldalas projektjavaslatot kell készíteni, és az ország legjobb 200 ötletét megalkotók a második félévben ösztöndíjat kapnak azért, hogy részletesen kidolgozhassák startupjukat, majd a legjobb 20 csapat jut el a Demo Day-re.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az elmúlt három évben akadt néhány olyan projekt, amely már árbevételt is termel, de szeretnék, ha jóval több ötlet valósulna meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!