Egészségipari központ jött létre a Debreceni Egyetemen uniós forrásból

Belföld, 2023.06.20

Multidiszciplináris egészségipari központot alakítottak ki a Debreceni Egyetemen (DE), innovatív egészségipari technológiákat és termékeket fejlesztettek egy hároméves programban.

A DE sajtóközpontjának az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint eredményesen zárult az egyetemnek a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. konzorciumi partnerekkel megvalósított programja, amelyhez a Széchenyi 2020 programban 2,993 milliárd forint vissza nem terítendő európai uniós támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán.

Idézték a közleményben az egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettesét, aki a projektzáró rendezvényen azt mondta, a Debreceni Egyetemen 10 éve kezdődött meg az váltás, amely előtérbe helyezte az ipari kapcsolatokat. Ezzel olyan tanulási folyamat indult, amelynek révén az ipar igényeire reagáló rendszer jött létre.

Tőzsér József hozzátette: a most lezáruló program két fő területen segítette ezt a tanulási folyamatot. Egyrészt az egyetem képessé vált a sejtkultúrás kísérletektől a klinikai tesztelésig egy teljes egészségipari innovációs lánc elvégzésére, másrészt előremutató termékfejlesztések valósultak meg.

A multidiszciplináris egészségipari központ részeként két önálló egység, az egészségipari és a metagenomikai (a természetes környezetből vett mintákban található örökítőanyagot vizsgáló) intézet jött létre.

Kovácsné Bácskay Ildikó, az egészségipari intézet vezetője hangsúlyozta, hogy az innováció ma csakis multidiszciplináris összefogással valósulhat meg.

A pályázat eredményeként egészségügyi bioinformatika MSc, gyógyszerfejlesztési kutatásfejlesztési menedzser MSc, valamint gyógyszeripari gyártástechnológus szakirányú továbbképzés beindítását tervezi a Debreceni Egyetem - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!