Együttműködést kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Soproni Egyetemmel

Belföld, 2021.10.26

A Soproni Egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) annak érdekében, hogy az egyetemisták is tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, miként tudják azokat hasznosítani - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem után a Soproni Egyetem a hetedik felsőoktatási intézmény, amellyel megállapodást kötött az SZTNH.

A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra, mindezek mellett az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent.

Hozzátették, a koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy a gazdaságban egyre nagyobb segítséget jelent, ha a vállalkozások, alkotóműhelyek tudatosan foglalkoznak a szellemitulajdon-védelemmel, amelyet az is bizonyít, hogy egyre több felsőoktatási intézmény mozdult el ebbe az irányba.

A tájékoztatás idézi Pomázi Gyulát, az SZTNH elnökét, aki szerint a korábbi években a több mint húsz, még államilag finanszírozott egyetem tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket, ami nem tükrözte az intézményekben folyó innovatív munkát.

Azóta viszont megnyíltak azok a támogatási formák, amelyek nemcsak az alapkutatást finanszírozzák, hanem az alkalmazott kutatást, a kísérleti fejlesztést és az ipari problémákra adott egyetemi válaszokat is, így mára már százas nagyságrendű oltalmazási ötlet, kutatás-fejlesztési-innovációs projekt fut egy-egy egyetemen.

Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora szerint céljuk az, hogy az intézményben keletkező szellemi termékeket mihamarabb hasznosítani lehessen, amiből az egyetemnek a későbbiekben bevétele származik.

Hozzátette: a hallgatókkal már a kezdetektől el kell fogadtatniuk, hogy tiszteljék és becsüljék mások szellemi alkotásait, így amikor az egyetemről kilépve megalkotják saját szellemi termékeiket, akkor átláthatják az azok értékesítéséhez kapcsolódó jogokat, kötelezettségeket.

Az SZTNH a jövőben is azon dolgozik, hogy minél több hazai felsőoktatási intézménnyel is hasonló megállapodásokat kössön - zárult a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!