Felfigyeltek a szegedi matematikusok járványkutatására

Belföld, 2020.05.14

Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem matematikusa és csapata még januárban kezdte el elemezni a koronavírus terjedését. Számadataik annyira bejöttek, hogy kutatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy enyhítsék a magyarországi korlátozásokat.

Röst Gergely Munkájukhoz egy kérdőív kitöltésével a lakosság segítségét kérik.

Már korábban is foglalkoztak a járványok terjedésének elemzésével a Szegedi Tudományegyetem matematikusai Röst Gergely vezetésével. Korábban a H1N1 influenza és a malária terjedését is modellezték. Így amikor Kínában kitört a koronavírus járvány, egyértelmű volt számukra, kiszámolják, hogy okozhat-e ez megbetegedéseket a  világ más országaiban – magyarázta Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa.

Boldog Péter, Tekeli Tamás, Vizi Zsolt, Dénes Attila, Bartha Ferenc és Röst Gergely egy háromfázisú modellt alkottak. Elsőként egy differenciálegyenlet-rendszer segítségével adtak becslést az összes kínai eset várható számára, majd a nemzetközi légiforgalmi adatok alapján, azt becsülték meg hány fertőzött utazó érkezhet Kínán kívüli célállomásokra. A modell harmadik fázisa pedig egy olyan folyamat, amelynek segítségével leírható a betegség terjedése a célországban a kezdeti időszakban, és kiszámítható a járvány kitörésének valószínűsége.

Ebből, és a nemzetközi utazási adatokból kockázati térképeket készítettek. Röst Gergely elmondta, maguk is meglepődtek azon, hogy egy hónappal később kiderült, pontosak voltak becsléseik. Kutatásukat publikálták, nemzetközileg is elismerték munkájukat, publikációjuk minden idők legolvasottabb írása lett a folyóiratnál, eddig több mint ötven hivatkozás van rá. A kutató bár már több sikert is ért el, nem szokott hozzá a rivaldafényhez, most viszont annyira népszerű, hogy a New York Times és a lengyel televízió is megkereste már.

A vírus magyarországi megjelenésekor felkérték a kutatót, a magyarországi helyzet vizsgálatára. Még március elején kezdték az itthoni adatgyűjtést, létrehoztak egy kérdőívet Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (MASZK) címmel, amelynek célja, hogy felmérjék a lakosság kapcsolattartási szokásait. A covid.sed.hu oldalon található kérdőívet közel négyszázezren töltötték ki, és már mobil applikáció formájában is elérhető. Az anonim kérdőívben az emberek kapcsolattartási szokásaira voltak kíváncsiak, hogy ezzel felmérjék, mennyire hatékonyak a korlátozások. Május 4-től a korlátozások enyhítésével néhány új kérdés is került a kérdőívbe. A kutató figyelmeztet, hogy a járvány kritikus szakaszba érkezett, ezért a lazítások bevetetésével nagyon fontos, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet az elkövetkezendő hetekben.

Fotó: Bobkó Anna, Szegedi Tudományegyetem NKI.
(Webrádió)

Címkék

Röst Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!