Felsőoktatási logisztikai labort avattak Zalaegerszegen

Belföld, 2017.09.12

A Zalaegerszegen is üzemet működtető Flex International és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg együttműködésében olyan logisztikai labort adtak át a zalai megyeszékhelyen, ahol a valós logisztikai feladatokat tudják szimulálni.

Lambertné Katona Mónika, a BGE zalaegerszegi karának dékánja a keddi tanévnyitót követő avatáson elmondta: az egyetemen a Flex az első, amely saját beruházásban, "okos" technológiákra épülő labort alakított ki. A Pick to Light elnevezésű logisztikai rendszert a Flex magyar mérnökei hozták létre; egy vonalkód leolvasása után világító jelek mutatják a raktári rendszerben, hogy milyen alkatrészek szükségesek egy adott termék összeállításához.

A dékán azt is elmondta: európai uniós forrást felhasználva az egyetem zalaegerszegi karán csaknem 700 millió forintból újítják fel az egyik épületet. Az innovációs és tudásközpontot "smart", azaz "okos" technológiákkal szerelik fel a jövőbeni szakemberek képzését segítve.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az évnyitón egyebek mellett azt mondta: egy egyetem több, mint oktatási intézmény; szellemi kisugárzó központ, a fiatalok, a leendő értelmiség megtartásának, helyben tartásának záloga. Fiatal értelmiség nélkül egy város nem tud előrelépni, a felsőoktatási intézmény az egyik, talán legfontosabb alapja annak, hogy egy város és térsége perspektívát lásson.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) arra hívta fel az elsőéves egyetemi hallgatók figyelmét, hogy mire megszerzik a diplomájukat, elkészül a mintegy 250 hektáros, önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas zalaegerszegi tesztpálya. Ezen felül "okos" város és "okos" autópálya is épül, és mindezek működtetésére, kiszolgálására nagyon sok képzett szakemberre lesz szükség.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere arról tett említést, hogy a zalai megyeszékhely felsőoktatási intézményeiben hamarosan összesen 5,2 milliárd forintos, infrastrukturális, illetve kutatás-fejlesztési programok indulnak. A város ugyancsak jelentős fejlesztések előtt áll, a 42 milliárdos tesztpályán kívül ősszel elkezdődik a 170 milliárd forintos költségű R76-os gyorsforgalmi út építése, továbbá logisztikai központ és konténerterminál is épül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!