Felvételi - Csaknem hatezren kerültek be az általános felvételi eljárásban a Pécsi Tudományegyetemre

Belföld, 2023.07.27

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) felvettek száma 8,6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, így 5704 hallgató járt sikerrel az általános felvételi eljárásban - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

Azt írták, hogy töretlen Magyarország első egyetemének népszerűsége. A PTE-re 16 706-an jelentkeztek, ez 15,6 százalékkal több az előző évinél, a felvettek száma pedig a pótfelvételi eljárásban várhatóan tovább nő majd.

A felvett hallgatók 61 százaléka a PTE valamely alapképzésén, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a felsőoktatási szakképzés képzéseken a felvettek 7 százaléka fog tanulni.

Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek közel nyolcvan százaléka így a kormány által kiemelten támogatott szakokra került felvételre.

Az önköltséges formában tanuló hallgatók száma több mint 400 fővel emelkedett. A felvételizők elvárásainak és életmódváltozásainak köszönhetően mutatja, hogy a korábban folyamatosan növekvő nappali munkarend aránya 71-ről 67 százalékra csökkent - értékelt az intézmény.

A pécsi képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a gazdálkodási és menedzsment és a mérnökinformatikus alapképzések, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az óvodapedagógus képzés, az osztatlan tanári szakok, a kereskedelem és marketing, valamint az építészmérnök és mérnökinformatikus szakok iránt is. A mesterképzéseken a vezetés és szervezés, a pszichológia, az építész, az egészségügyi menedzser és a pénzügy képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal - sorolták a kommünikében.

A PTE tíz kara közül hét növelte a felvettek számát: jelentős az emelkedés az előző évhez képest az Egészségtudományi Karon (ETK) a levelező és önköltséges alapképzéseken, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon (KPVK) az alapfokú pedagógia és a gyógypedagógia képzéseken, valamint a Természettudományi Karon (TTK) a természettudományi alapképzéseken és a pedagógusképzéseken egyaránt. A KPVK és a TTK mellett a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) és az ETK is hozzájárult a pedagógusképzésre felvettek mintegy 35 százalékos növekedéséhez.

A külföldi hallgatók tovább javítják a PTE általános felvételi eljárásban elért eredményeit és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók, valamint a szakirányú továbbképzésekre és a doktori képzésre felvettek; mindezeket figyelembe véve 2023 őszén várhatóan közel 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a pécsi intézményben - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!