Felvételi - Rekordszámú hallgatót vett fel a Semmelweis Egyetem

Belföld, 2023.07.27

A Semmelweis Egyetem hat karán 2796-an kezdhetik meg tanulmányaikat a szeptemberben induló tanévben, ami csaknem 20 százalékos emelkedést jelent a múlt évhez képest - közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, jelentősen nőtt az első helyen a Semmelweisre jelentkezők száma, és jellemzően magasabb pontszámokra volt szükség a bejutáshoz idén, mint tavaly. Állami ösztöndíjas helyet 2514-en szereztek.

A közlemény idézi dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettest, aki emlékeztetett, hogy nemcsak a minimálisan szükséges ponthatár, de a felvettek átlagpontszáma is emelkedett.

Az Általános Orvostudományi Karra 444 pontot kellett elérni a bejutáshoz, az elmúlt hat év adatait összehasonlítva az idei a legmagasabb ponthatár - tudatták, kiemelve: idén 1318-an jelölték meg első helyen a Semmelweis Egyetem orvosképzését, ami 33 százalékos emelkedés a három évvel ezelőttihez képest. Megjegyezték: az orvosképző egyetemek közül idén is a Semmelweisre való bejutáshoz kellett a legtöbb pont, és az ország elsőéves orvostanhallgatóinak mintegy 40 százaléka ide fog járni.

Az Egészségtudományi Karon (ETK) 20 százalékkal növekedett az első helyes jelentkezők száma tavalyhoz képest, a képzéseik közül a gyógytornász szakirányon a legmagasabb a felvételi ponthatár (429 pont) - olvasható a tájékoztatásban, amely beszámol arról is, hogy az Egészségügyi Közszolgálati Kar mesterképzéseire kétszeres volt a túljelentkezés, a Fogorvostudományi Karon pedig csaknem hatszoros túljelentkezést regisztráltak.

A Gyógyszerésztudományi Karon a ponthatár a múlt évinél tízzel magasabb, 372 lett, és 203-an nyertek felvételt - írták, hozzátéve: a Pető András Kar (PAK) konduktor alapképzésén ebben az évben ugrásszerűen - 300-ról 351-re - emelkedett a ponthatár, amely rekordnak számít a szak történetében, amióta a Semmelweis Egyetem részeként működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!