Főpolgármester-helyettes: cáfolja a főváros csődbevitelét az ÁSZ-jelentés

Belföld, 2024.03.21

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése cáfolja azt a narratívát, hogy a városvezetés csődbe vitte a fővárost, továbbá a számvevőszéki megállapítása szerint is a fővárosi önkormányzat finanszírozza az állam működését 2021 óta - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön, budapesti háttérbeszélgetésen.

Kiss Ambrus közölte: az ÁSZ hónapokon keresztül vizsgálta a főváros 2020-as, 2021-es, 2022-es és 2023 első félévének gazdálkodását. A február végi jelentésben három javaslatot fogalmaztak meg Karácsony Gergely főpolgármester számára: a jelentést tárja a Fővárosi Közgyűlés elé, legközelebb a pénzügyi bizottság írásos véleményét is csatolják a költségvetés benyújtása során, valamint felkérték, hogy továbbra is tegyen meg mindent intézkedést a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében - mondta el a főpolgármester-helyettes.

Szerinte az ÁSZ-jelentés nagyon jó választ ad arra az "inkább politikai, mintsem a számokon alapuló vitára", hogy "akkor most csődbe vittük-e a fővárost, vagy (...) elherdáltuk itt a vagyont".

Ezt a vitát az ÁSZ azzal zárta le, hogy a jelentésében megállapította: a fővárosi önkormányzat 2021-től "a központi költségvetés felé nettó befizetővé vált, mivel a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét - mondta Kiss Ambrus, hozzátéve: tehát a főváros finanszírozza az állam működését, nem pedig az önkormányzati rendszert finanszírozza a kormány.

Azon felvetés kapcsán, hogy "hova tűnt a pénz?", Kiss Ambrus arról beszélt, az ÁSZ-jelentésből az látszik: 2019-hez viszonyítva 2020 és 2022 között mindössze 24 milliárd forint többletbevétele volt a fővárosnak, helyi iparűzési adóból 3,4 milliárd. Ezzel szemben a működési célú kiadás 210 milliárd forinttal haladta meg a 2019-hez évit. Ezen utóbbi összeg 30 százaléka, 63 milliárdot jelent a szolidaritási hozzájárulás - mutatott rá.

Kiss Ambrus megjegyezte, az ÁSZ azt is megállapította, hogy az említett három év tekintetében valójában nem volt rekordmagas az iparűzési adóbevétel.

Az ÁSZ-jelentés szerint a 2020-2022. évi költségvetési bevételek - szemben a 2019-es évvel szemben - nem nyújtottak fedezetet a költségvetési kiadásokra - mondta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve: a hiány 2020-ban volt a legnagyobb, akkor 22,8 százalékra rúgott, viszont ez 2022-re 9,3 százalékra mérséklődött.

Közölte, mint azt a számvevőszék is megállapította, hogy a fővárosi önkormányzat kénytelen volt értékesíteni értékpapírjait a hiányzó forrás biztosítására. A jelentés szerint továbbá a többlettámogatás nyújtását alapvetően az energiaárak jelentős emelkedése és a gazdasági társaságoknál végrehajtott bérfejlesztések indokolták.

Tehát amikor az a kérdés, hogy "hova ment el a pénz", az a válasz, hogy az elment szolidaritási hozzájárulásra, energiaárakra, bérfejlesztésre és a kiesett BKK-bevételekre - mondta Kiss Ambrus.

Az utóbbi kapcsán rámutatott arra, hogy míg 2019-ben az utasok 67,3 milliárd forintot fizettek a közösségi közlekedésre, addig 2020-ban 42,6 milliárdot, 2021-ben 41,9 milliárdot, 2022-ben pedig 56,3 milliárdot. Tehát a 60 milliárdos kiesést bele kellett tenni a rendszerbe - mondta Kiss Ambrus.

A főpolgármester-helyettes idézett a jelentésből, amely szerint "a felhalmozási költségvetés egyenlege is folyamatosan negatív összegű volt. (...) finanszírozásuk döntően saját forrásból történt, mivel a központi támogatások, uniós források elmaradtak, továbbá fejlesztési célú hitelfelvételhez a kormány nem járult hozzá". Tehát itt megint keletkezett egy különbség, amit "a főváros kénytelen volt berakni, nem elherdálta" - fogalmazott.

A főpolgármester-helyettes kitért arra is,, az ÁSZ a Lánchíd felújításánál megállapította, hogy a rekonstrukciót teljes összegben saját forrásból finanszírozta a fővárosi önkormányzat, mivel a 2019-es kormányhatározat szerinti 6 milliárd forint állami támogatást nem kapta meg.

Elmondta, a jelentés szerint a cégháló mérete a 2019 évvégi induló 58 gazdasági társaságról 2022 év végére 45 gazdasági társaságra csökkent.

Ugyanakkor az ÁSZ azt is megállapította, hogy társaságok cégháló szintű eladósodottsága az eladósodási mutató alapján a 2020-2022-ben romlott. A meghatározó társaságok közül kizárólag a Fővárosi Vízművek Zrt. eladósodási mutatója emelkedett a kedvezőtlen érték fölé, viszont egyes színházak - a Bábszínház, a Kolibri Színház, a Margitszigeti Színház és az Új Színház - esetében volt leginkább jellemző az eladósodás kedvezőtlen szintje - mondta el Kiss Ambrus hozzátéve, hogy ezek pont azok a színházak, amelyeknek a finanszírozását egy 2020-as megállapodás értelmében a kormány átvette a fővárostól.

Kiss Ambrus megjegyezte, ha csődbe vitték volna a fővárost, akkor valószínűleg nem a fent említett három ajánlást tette volna az ÁSZ.

A főpolgármester-helyettes közölte, a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke ügyében indult per az Alkotmánybíróságon folytatódik.

Elmondta azt is, hogy a nyári időszakra felemelik a folyószámla-hitelkeretet.

Kérdésekre válaszolva Kiss Ambrus közölte, jelenleg a főváros folyószámlája mínusz 14 milliárd forinton áll.

A filippínó buszsofőrökre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: megtalálták azt a jogi megoldást, amely révén nem lesznek Fülöp-szigeteki sofőrök az Arrivabus járatain.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!