Fülöp Attila: a kormányzat megbecsüli az idős embereket

Belföld, 2024.05.22

A kormányzat megbecsüli az idős embereket - hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Hajdúböszörményben.

Fülöp Attila a helyi idősek idén húszéves tanácsa által szervezett térségi idősügyi konferencián azt mondta, ez a megbecsülés egyrész anyagi, ami a nyugdíjakban testesül meg.

Felidézte, hogy tavaly 18,5 százalék volt a nyugdíjemelés mértéke, idén pedig 6 százalékos.

Februárban kifizették a 13. havi nyugdíjat is, amit a baloldali kormány vett el az idős emberektől - mondta.

A Fidesz-KDNP kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, de a pénz nem minden, az idősgondoskodásban, az idős emberek életminőségének megőrzése érdekében a kormány, az önkormányzatok, a családok, az egyházak és a civil szervezetek összefogására van szükség - ecsetelte.

Utóbbira jó példa Hajdúböszörmény, ahol nagy hagyománya van az idősekről való gondoskodásnak, nem elhanyagolhatóan a két évtizede működő helyi idősek tanácsának - tette hozzá.

A kormány továbbra is finanszírozza "a széles háló kiépítését" az idősgondozásban. Évente 90 milliárd forintot fordítanak a 60 ezer bentlakásos idősotthoni férőhelyek finanszírozására. 2010 óta több mint ötezer ilyen férőhely nyílt meg, de szándékukban van növelni ezt a számot. Mindez csak akkor folytatódhat, ha "békében, együttműködve tudunk élni", ezért fontos, hogy mielőbb béke legyen a térségben - mondta.

A harcos hajdúk után itt vannak a gondoskodó hajdúk - vont párhuzamot Fülöp Attila az egykori harcosok és a mai idősek tanácsa tagjai között.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere köszöntötte a 2004-ben alakult tanács alapító tagjait, illetve megemlékezett az időközben elhunytakról.

Azt mondta, a városi idősek tanácsa nemcsak a hajdúböszörményi idősek problémáival foglalkozik, hanem felkarolja a Hajdúvárosokban élőket is.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!