Fürjes: 12 világhírű építésziroda versenyez a Nyugati pályaudvar megújításáért

Belföld, 2021.11.25

Tizenkét világhírű építésziroda versenyezhet a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt, nyílt nemzetközi tervpályázaton - jelentette be a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön közösségi oldalán.

Fürjes Balázs, aki a pályázatokat elbíráló zsűri elnöke is, bejegyzésében azt írta: minden verseny rangját a mezőny adja, de a legjobbak csak a legkomolyabb versenyeken indulnak el.

A Nyugati-tervpályázat ilyen verseny lett: Budapesten most igazi világsztárok terveznek - tette hozzá.

Ismertetése szerint a következő években a Nyugati pályaudvar és környezete teljesen megújul. A föld alatt vasúti mélyállomás épül, amely a felszínen megmaradó vágányokkal együtt sokkal több utast és vonatot tud majd fogadni, gyorsabban és kényelmesebben.

Új közösségi tér lesz a műemléki Eiffel-csarnok és a Nyugati tér is átalakul: bezöldül és megszűnik a "szocialista tájseb, a térbe belerondító autópálya", a Nyugati-felüljáró -tudatta.

A belváros szívében - a vágányok és az állomás föld alá helyezésével - 23,5 hektár, vagyis közel két városmajornyi terület szabadul fel használatra. A helyén új városrész születik középületekkel, minőségi közterületekkel, vadonatúj közparkkal, zöldfolyosóval a Nagykörúttól egészen a Városligetig - ismertette Fürjes Balázs.

A politikus emlékeztetett: októberben indult a kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázat, és a hatalmas érdeklődés minden várakozásukat felülmúlta.

Négy kontinensről 36, köztük több világhírű, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező építésziroda és mérnöki konzorcium jelentkezett. Az irodák többsége az elmúlt 15-20 évben részt vett Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújításában: Bécsben, Amszterdamban, Zürichben, Rotterdamban és Londonban - jegyezte meg.

Közölte, a Budapest Fejlesztési Központ objektív és átlátható szakmai rangsorolás alapján tizenkét építészcsapatot választott ki a harminchatból. A tervpályázat második fordulójában ők készíthetik el a Nyugati pályaudvar és a környezetének megújítására vonatkozó terveket.

Úgy fogalmazott: "a második fordulóba jutott 12 építészcsapat között a világ legjobbjait is köszönthetjük. Ez is azt bizonyítja, hogy a Nyugati-tervpályázat vonzó, izgalmas, hiteles."

A második fordulóba japán, brit, francia, holland, magyar, spanyol, svéd, olasz és osztrák tervezőirodák jutottak be, és a külföldi irodákkal összeállva öt magyar iroda is bejutott a második fordulóba, többségük a helyismeret mellett műemléki épületek megújításában is komoly tapasztalattal rendelkezik.

Tervpályázatot készíthet a Benthem Crouwel Architects (Hollandia), a Grimshaw Architects (Nagy-Britannia), a Zaha Hadid Architects (Nagy-Britannia) + Finta és Társai Építészstúdió (Magyarország) + Buro Happold (Nagy-Britannia) + Abud Mérnökiroda (Magyarország) + Land Italia (Olaszország), a Sweco Architects (Svédország) + Gateways (Hollandia), az AREP Group Architectes (Franciaország), az Ove Arup & Partners International (Nagy-Britannia), a Plant - Atelier Peterkis (Magyarország) + Hawkins Brown Architects (Nagy-Britannia), az Albert Wimmer (Ausztria), a KKAA Kengo Kuma & Associates (Japán) + M-Teampannon (Magyarország), a John McAslan + Partners (Nagy-Britannia), a Foster+Partners (Nagy-Britannia), és a Cruz y Ortiz Arquitectos (Spanyolország) + Szántó és Mikó (Magyarország).

A pályázatok beadási határideje: 2022. március 1., eredményhirdetés 2022 tavaszán várható - írta Fürjes Balázs.

A politikus közölte azt is, hogy minden városépítő feladatnál a budapestiek érdekében szorosan együttműködnek az érintettekkel, és e szempontok szerint kérte fel a testület tagjait.

Fürjes Balázs munkáját segíti alelnökként Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, továbbá felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert és a három érintett kerület polgármestereit, Tóth József (MSZP) XIII. kerületi, Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi és Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármestert is, hogy alpolgármestereik vagy főépítészeik teljes jogú, szavazati joggal bíró zsűritagként vegyenek részt a munkában.

Rajtuk kívül a szakmai szervetek - a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara - is részt vesznek a bírálóbizottság munkájában, továbbá a brit és a cseh vasút állomásainak fejlesztéseiért felelős vezetőket is felkérték, hogy vállaljanak részt a munkában - írta Fürjes Balázs.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!