Gulyás: a kormány fontosnak tartja az emberek meghallgatását (2. rész)

Belföld, 2022.09.29

A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint kifizetési stopot rendelt el a kormány. Közlése szerint a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával lehet teljesíteni.

A döntést azzal indokolta, hogy Magyarország elkötelezett az idei 4,9 százalékos költségvetési hiány tartása mellett.

Kijelentette: az országnak semmilyen fizetőképességi problémája nincs. Hektikus a világgazdasági környezet, ennek megfelelően vannak komoly árfolyammozgások, de a kormány mindent megtesz a költségvetési hiány tartása érdekében - mondta, jelezve: a magyar gazdaság kifejezetten jól teljesít, a fundamentumai erősek, a munkanélküliség növekedése sem indult el.

A csütörtökön rekordot döntő euró- és dollárárfolyammal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az árfolyampolitikáért a jegybank a felelős, a nemzeti bank pedig elkötelezett az árfolyam tartása és a gyors árfolyammozgások korrigálása mellett.

Szerinte gazdasági okai nincsenek az árfolyammozgásoknak.

Hangsúlyozta azt is: a kormány nem tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) hitelfelvételről.

Jelezte: a kormányülésen abban maradtak, hogy az idei gazdasági folyamatok alapján a korábbi költségvetés minden nehézség ellenére fenntartható, ha minden jól megy, akkor a 4,9 százalékos hiány is tartható. Szerinte ez nagyon nagy teljesítmény, mert Európában nem lesz túl sok olyan állam, amely az eredeti hiánycélt képes lenne tartani.

A téli szünet őszi szünet rovására történő meghosszabbításáról kérdésre elmondta, még ma este megjelenik a tanévről szóló rendelet módosítása.

Gulyás Gergely a tervezett nyolcadik uniós szankciócsomag kapcsán azt mondta, Magyarország előre világossá tette, hogy ha energetikai szankciók vannak benne, nem tudja támogatni a csomagot.

A miniszter szerint itt az ideje, hogy Szlovákia is fellépjen a szankciók ellen.

Arról is kérdezték, mire alapozza a kormány azt az álláspontját, hogy a szankciók Európát sokkal jobban megviselik, mint Oroszországot, miközben Oroszországban recesszió van és az infláció 20-22 százalék is lehet. Gulyás Gergely kifejtette: az oroszok ma soha nem látott magas áron tudják értékesíteni a kőolajat, a földgázt, és ennek köszönhetően olyan bevételekre tesznek szert, amiről "soha nem is álmodtak". Ha a jövőre egyetlen fillérért sem értékesítenek földgázt és kőolajat, az idei bevételük ezt akkor is messze fedezné, eddig 158 milliárd dollárnyi hasznuk van - magyarázta.

A magyar kormány szerinte egyetlen egy dolgot állít, azt hogy az energiaárak Európában tönkreteszik a gazdaságot, nehéz helyzetbe hozzák a háztartásokat, és az államot is. "Az egyik oldalon az európai gazdaságot recesszióba döntjük. (...) Az oroszoknak pedig iszonyatos plusz bevételt biztosítunk, ha úgy tetszik finanszírozzuk a háborút. Miért jó ez?" - tette fel a kérdést.

Szerinte az orosz gazdaságnak a nagy bevételt mindig is az energiahordozók értékesítése jelentette, így ha ennek az ára fölmegy a tízszeresére, és ők a felét adják el, akkor még mindig ötször több pénzük van.

Elmondta azt is, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók kivezetése után már másnap a felére csökkenne az energiahordozók ára.

Arra felvetésre, miszerint a földgázra nem vonatkoznak az uniós szankciók, így ha eltörölnék azokat, mitől csökkenne a földgáz ára, Gulyás Gergely azt mondta, azért csökkenne, mert a földgáz és a kőolaj ára együtt mozog. Amikor bevezették a szankciókat, mind a kettő ára megemelkedett - magyarázta.

Közölte azt is: a közös uniós álláspontot osztva nem fogadják el az ukrajnai népszavazások eredményét.

A minisztert kérdezték Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédének brüsszeli forrásokra vonatkozó részéről. Gulyás Gergely szerint a miniszterelnök pontosan fogalmazott, de sok helyen pontatlanul idézték. Orbán Viktor a helyreállítási alap hitel részéről beszélt, amit az energetikai fejlesztésekre megéri felvenni. De miután ez "tisztán hitel", ezért "ha nem onnan vesszük fel, felvesszük máshonnan". A Magyarországnak járó európai uniós pénzekről szóló tárgyalások jól állnak, "nincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarország ne jutna hozzá teljes egészében a nekünk járó forrásokhoz". A hitel "más kérdés", azt máshonnan is fel tudja venni a Magyarország.

A miniszter szerint az Európai Bizottság megfogalmazta azokat a pontokat, amelyekben változást akart elérni, ez összességében nem volt teljesíthetetlen, ezért megállapodtak, és méltánytalan lenne azt feltételezni, hogy az uniós testület nem tartja magát ehhez.

Arról is beszélt, hogy a magyar baloldal mindent megtesz azért, hogy ne legyen megállapodás az EU-val, és így ne legyen pedagógus-béremelés se. Januártól 10 százalékos pedagógus-béremelés jön, és az unióval való megállapodástól függ a további emelés - magyarázta.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!