Gulyás Gergely: a kormány szigorítja a gyermekvédelmi szabályokat és a gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezésének feltételeit (3. rész)

Belföld, 2024.02.16

    Balog Zoltán esetleges lemondásával kapcsolatban kiemelte: csak a református egyházra tartoznak a saját tisztviselőivel kapcsolatos döntések.

Arra a kérdésre, hogy marad-e a Balog Zoltán által vezetett egyházkerület jogtanácsosa, azt válaszolta: "amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is", hozzátéve: Balog Zoltánt nagyra becsüli, tiszteli, bízik benne és kiváló püspöknek tartja. Kijelentette: nem igaz, hogy Orbán Viktor berendelte Balog Zoltánt a kegyelmi üggyel kapcsolatban.

A tervezett alaptörvény-módosításról azt mondta, az a kegyelmi ügyben érintett bűncselekményhez hasonló esetekre is kiterjed majd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt kérdezték a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának adott Bárczy István-díjról, amelyet még főpolgármester-helyettesként ő adott át. A kormányszóvivő azt mondta: "technikai díjátadó" szerepet töltött be, sem előterjesztője, sem megszavazója nem volt a díjnak.

Az is mondta: amikor a Fővárosi Önkormányzat a Bárczy-díj odaítéléséről döntött 2015-ben, már véget ért a - fővárosi önkormányzati vezetés kezdeményezésére indult - rendőrségi vizsgálat, mely V. János intézményvezetőt ártatlannak mondta ki.

Megjegyezte, a díj odaítélését 2015-ben a közgyűlés jobb- és baloldali képviselői is megszavazták, köztük Karácsony Gergely, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba is. Amikor pedig a 2019-es kampányban kiderült, hogy V. Jánost elítélik, Tarlós István akkori főpolgármester bejelentette, hogy amennyiben marad a posztján, a legközelebbi közgyűlésen javasolni fogja a díj visszavonását - tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fidesz főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre azt mondta: sok jó jelölt van, akik közül nehéz választani. Az európai parlamenti listával kapcsolatban pedig kérdésre válaszolva azt jelezte: Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti közös EP-listának, és ha lesz ilyen döntés, akkor ezt ismertetni fogják.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervezett találkozójáról szólva hangsúlyozta: annak nem önmagáért van értelme, hanem akkor, ha kézzelfogható haszonnal jár.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország külügyminiszterei már találkoztak, ekkor a magyar fél világossá tette, mely pontokban szeretne előrehaladást elérni. Ha ilyen előrelépésre van nyitottság, akkor van értelme az Orbán-Zelenszkij találkozónak.

Arra a kérdésre, hogy ratifikálni fogja-e a magyar parlament a Svédország NATO csatlakozásról szóló előterjesztést, úgy válaszolt: "reménykeltő tárgyalások" zajlanak a svéd kormánnyal. Jelezte: az országgyűlési döntést Kövér László ideiglenes államfőként is aláírhatja.

Gulyás Gergely a Brüsszelben szerdán elfogadott migrációs paktum időzítéséről úgy vélekedett: feltehetően azért siettették, mert tartanak attól, amit "mi remélünk, hogy a következő Európai Parlament személyi összeállítása kedvezőbb lesz a jobboldali, konzervatív, migrációellenes pártoknak."

A tárcavezető szerint ugyanakkor ennek a döntésnek nem az időzítés a legnagyobb baja, hanem hogy olyan kötelezettséget ró az egyes tagállamokra, amelyet az európai uniós csatlakozási szerződés alapján nem kell a tagállamoknak teljesíteni. Az uniós hatáskörök olyan kitágítása történik a közösségi jog javára, ami nem a szerződéseken alapul - mondta.

Az Izrael elleni uniós szankciókról szólva kiemelte, hogy külpolitikai kérdésekben teljes egyhangúságra van szükség az EU-ban, ezért Magyarország egyedül is meg tudja akadályozni egy közös uniós álláspont létrejöttét.

Az inflációs adatokról szólva elmondta, azok közelítenek az elfogadható, 3 százalék alatti mértékhez. Jó esetben jövő évben tud visszatérni az infláció 3 százalék alá, de olyan problémát biztosan nem fog már jelenteni, mint az elmúlt 2 évben - tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdák is csatlakoznak a cseh, lengyel és szlovák gazdák tervezett közös tüntetéséhez.

A nyugdíjkassza finanszírozására vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta, a 2030-as évek közepéig fenntartható a nyugdíjrendszer. Az, hogy a kormány hozzátesz a kasszához az állami költségvetésből, különösebb nehézségek nélkül, közepes gazdasági növekedés mellett is fenntartható - részletezte.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!