Gulyás Gergely: a választás megerősítette a kormányt (2. rész)

Belföld, 2024.06.13

Számos kérdést kapott a miniszter a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásokról.

Gulyás Gergely azt mondta, a választások lebonyolítása hagyományosan magas színvonalú Magyarországon, most sem lehet rá panasz. A főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálásról közölte, ennyire szoros küzdelemnél mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és legitim legyen. Arra számít, hogy az újraszámlálással egyértelműen eldől, hogy a választást ki nyerte.

Szerinte az eredménynek sokféle megközelítése van, a legutóbbi eredményhez viszonyítva a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nagyon nehéz év van a kabinet mögött: háború, nehéz energia- és nem könnyű gazdasági helyzet.

Ilyen nehéz két év után Európa legjobb eredményét értük el és annyi szavazatot kaptunk, mint európai parlamenti választáson még soha, és több szavazatot kaptunk, mint a második, a harmadik és a negyedik helyezett együttvéve, ez különösebb indokolást nem kíván - fogalmazott a fideszes politikus.

A Momentum választási eredményét kérdésre úgy értékelte, jó hír, hogy a nyílt és büszke hazaárulásnak Magyarországon nincs öt százaléka. A DK elnökéről azt mondta, a Fidesz-KDNP 2004 óta azért dolgozik, hogy Gyurcsány Ferenc egyre kevésbé határozza meg a baloldalt, ehhez képest egyre jobban meghatározta, most van egy kis megtorpanás.

Gulyás Gergely elmondta: az európai parlamenti választások eredményét értékelve összességében jobbra tolódást tapasztal, figyelmeztetett azonban arra, hogy ezzel még nem kerültek többségbe a szuverenista erők.

Kívánatosnak tartaná - mondta - , ha a szuverenisták egy EP-frakciót hoznának létre, ezt azonban egyelőre kérdésesnek nevezte.

Közölte, néhány héten belül kiderül, hogy a Fidesz melyik képviselőcsoporthoz csatlakozik az EP-ben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban a nagy többség szeretettel várja őket - mondta, megjegyezve, már az Európai Néppártból való kilépése után is sürgetették a Fidesz csatlakozását. "Mi döntöttünk úgy, hogy ha lehet, akkor egy ennél nagyobb jobboldali egységet szeretnénk létrehozni, most is van ilyen célunk, de nem biztos, hogy eredményes lesz" - mondta.

Emmanuel Macron francia államfő pártjának EP-választáson mutatott teljesítményét úgy értékelte: aki a leginkább volt háborúpárti, az szenvedte a legnagyobb vereséget. Úgy tűnik, a francia közvélemény nem tudott azonosulni a francia katonák Ukrajnába küldésének tervével - jegyezte meg.

Elmondása szerint Brüsszelben akkor kerülne le Magyarországról a reflektorfény, ha "mi a háború támogatói közé kerülnénk, megnyitnánk a migráció előtt a határainkat és az óvodákban hajlandók lennénk gendertájékoztatókat tartani", ám a magyar kormány ezekre nem hajlandó.

A Fidesz és a német AfD együttműködésére vonatkozó kérdésre elmondta: ilyesmi fel sem merült.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban legfőbb kritikaként annak háborúpártiságát említette. Úgy látszik, a választási eredményt, részben egyébként joggal, sikerként értékelik - mondta el, hozzátéve: a néppárt a baloldallal és a liberálisokkal keresi az együttműködést.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Tisza Párt a KDNP-vel közös frakcióban, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában üljön. Hozzátette, ez kétféleképpen állhat elő: nem veszik fel a Tisza Pártot, vagy kilép a KDNP.

Kérdezték arról, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapesten a Tisza Pártnál tesz látogatást, hogy az esetleges frakcióhoz történő csatlakozásukról tárgyaljon. Gulyás Gergely közölte, nem lát abban nagy meglepetést, hogy hosszabb ideje a KDNP kifelé jön a néppártól, és van, aki befelé megy; hogy ezt most Márki-Zay Péter, vagy Magyar Péter teszi, nagy különbség nincs közte.

Ez megerősíti azt, hogy az Európai Néppárt balra tolódott, míg a választási kampányban néhány hétig úgy tett, mintha jobbra nyitna, a választás estéjén jobbra zárta a pozícióit - mondta.

Hangsúlyozta, a Fővárosi Közgyűlésben nem terveznek együttműködést a Tisza Párt frakciójával.

A közgyűlés összetételéről és például a költségvetés elfogadásához szükséges többség megszerezhetőségéről szólva úgy értékelt: nagyon sok erő került be a Fővárosi Közgyűlésbe, ráadásul sokan laza pártkötődéssel rendelkeznek, így várhatóan sok átalakulás lesz még a Fővárosi Közgyűlésben, és egyáltalán nem lehetetlen többséget szerezni egy költségvetéshez.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre felelve jelezte: Szentkirályi Alexandra a jövőben is Budapesttel kíván foglalkozni, ezért várhatóan a Fidesz fővárosi frakcióját is ő fogja vezetni.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről közölte, a Fidesz-KDNP önkéntesen és egyoldalúan lépett vissza, Vitézy Dávid joggal mondhatja, hogy ő ezt nem kérte, nem tartozik a kormánypártoknak semmivel.

Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt ötéves tevékenységét teljes kudarcnak értékelte, szerinte ehhez képest Vitézy Dávid csak jobb lehet.

Elmondta: nem tervezik az önkormányzati választáson vereséget szenvedett polgármesterek jogköreit korlátozni utódaik októberi hivatalba lépéséig, ez nem is lenne alkotmányos.

Az önkormányzati választásokról még azt közölte, minden megyében és Budapesten is a legnagyobb bizalmat a kormánypártok listája kapta; Pest megye és Budapest kivételével a listákon is mindenhol abszolút többségben van a Fidesz-KDNP-nek.

A megyei jogú városok közül hármat vesztettek, négyet nyertek - mondta, hozzátéve, van több olyan hely is, ahol nem országos politikai okokra vezethető vissza a szavazás eredménye, ez még inkább igaz a kisebb településeken.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!