Gulyás Gergely: a választás megerősítette a kormányt (3. rész)

Belföld, 2024.06.13

Kovács Gergelynek, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökének XII. kerületi győzelméről azt mondta, reméli, hogy a XII. kerület ezután sem válik drogkereskedők tanyájává. A fideszes jelölt vereségét azzal indokolta, vélhetően nem mondták el elégszer, hogy nem alkalmas polgármesternek az, aki a saját elmondása szerint akkor élt a legjobban, amikor drogot termesztett.

Arról, milyen ugratásokat kell hárítania a Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével való korábbi barátsága miatt, azt mondta, leginkább Orbán Viktor miniszterelnök viccelődik vele, például azzal, hogy a párt tagsági díját be nem fizető Magyar Péter adósságát az ajánlón, vagyis rajta kellene behajtani. Erre ő azt szokta felelni - tette hozzá - , hogy visszamenőleges hatályú jogszabályt nem lehet hozni, így nem fizet.

Gulyás Gergely szerint "nem túl pozitív látlelet az olasz demokráciáról és a választói akarat egy részéről", hogy a budapesti erőszakos cselekmény miatt eljárás alá vont "köztörvényes bűnözőt" választottak európai parlamenti képviselővé Olaszországban.

Hozzátette: ha az EP felfüggeszti új tagja mentelmi jogát, a megbízatás ideje alatt is folytatható ellene az eljárás; ha ezt nem teszik meg, a megbízatás idejére az leáll, az elévülés pedig nyugszik.

Amikor a Brüsszel elfoglalásáról szóló korábbi miniszterelnöki kijelentésekről kérdezték az európai parlamenti választások eredményének fényében, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, "megvetettük a lábunkat; még nem foglaltuk el, de beljebb vagyunk", hozzátéve, "nagy hadművelet ez", amihez lehet, hogy legalább még egy európai parlamenti választásra lesz szükség.

Egy másik kérdésre válaszolva azt közölte: július elején alakul meg az új EP.

Gulyás Gergely a július 1-jén kezdődő magyar uniós elnökségről azt mondta, szeretnének többet foglalkozni a versenyképességgel, valamint az agrár- és a kohéziós politikával, továbbá a demográfiával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bevándorláspolitikával kapcsolatos döntéséről a miniszter azt mondta, a kormány a következő ülésén tárgyal az ítéletről.

A döntés megkérdőjelezi az Európai Tanács az Európai Bizottságnak szóló azon felhívását, hogy a bizottság változtasson a migrációs szabályokon és tegye lehetővé a hatékony határvédelmet - érvelt.

Közölte, Magyarország a pénzügyi zsarolásnak nem fog eleget tenni, a döntés ugyanis arra irányul, hogy Magyarország megváltoztassa a külső határvédelmet és a migrációs álláspontját, de Magyarország nem fogja azt feladni.

Azt mondta, nyilvánvaló, hogy nem egy rendes bíróságról, hanem egy politikai testületről van szó.

A magyar kormány álláspontját erősítette meg az Emberi Jogok Európai Bírósága - mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a gyógyíthatatlan ALS betegséggel élő Karsai Dániel alkotmányjogász ügyében hozott ítélet kapcsán. Jelezte ugyanakkor, hogy még lehetőség van jogorvoslatra.

A Karsai Dánielnél tett látogatásáról azt mondta, az alkotmányjogász Facebook-bejegyzése rövid, de korrekt összefoglalása beszélgetésüknek.

A miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai budapesti látogatását maximálisan eredményesnek tartotta, mert Magyarország továbbra is békepárti állásponton maradhat.

Elmondta, a NATO olyan katonai missziót tervez, amely a háborúban résztvevő katonák kiképzését, felfegyverzését jelenti. A katonai misszió jó eséllyel nem fog itt megállni, és annak, aki ebben részt vesz, annak az a katonai misszió révén bekövetkező ötös cikkely miatti közös védelemben is részt kell vennie, ez pedig az országhatáron kívüli fegyveres cselekményeket is jelenthet - magyarázta.

Azt is mondta: hacsak nem lesz gyors békemegállapodás és "nem húzzuk ki valahogy novemberig", a NATO az ukrajnai misszió keretében be fog vonulni Ukrajna nyugati területeire, akár békefenntartó jelleggel. Magyarország ebben nem vesz részt - rögzítette.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha Oroszország egy NATO-országot a saját területén támad meg, és nem az ukrán NATO-misszió miatt következik be konfliktus, abban Magyarország is részt vesz.

A kormány jónak tartja Magyarország NATO-tagságát, nem akar kilépni a NATO-ból, Magyarország - ahogy kedden Jens Stoltenberg is elmondta - teljesíti a NATO felé a vállalásait - mondta. Ugyanakkor a kormány megítélése szerint a NATO most túllép azokon a kereteken, amelyeken védelmi szövetségként nem lenne szabad túllépnie.

A Magyarországon is gyártott Lynx harcjárművek esetleges ukrán harctérre szállításáról azt mondta, ezekre a járművekre a magyar hadsereg a vevő, belátható időn belül nincs esély arra, hogy Ukrajnába szállítsanak ilyen járműveket.

Tudomása szerint nem látni annak jelét, hogy más tagállam kimaradna az ukrán misszióból. Kiemelte, hogy a szerdai megállapodás az új főtitkár személyét is kötelezi.

Hozzátette, a találkozón az új NATO-főtitkár személye nem került szóba. Ha a többi tagállam ragaszkodik Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, akkor neki Magyarország támogatásáért tennie és bizonyítania kell - jelezte.

Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy a NATO-megállapodás után Magyarország az EU-ban sem vétózza-e meg a továbbiakban az Ukrajnával kapcsolatos döntéseket, a miniszter azt felelte: nincs összefüggés a kettő között.

Arra a kérdésre, mikor küldik ki Csádba a magyar katonákat, Gulyás Gergely azt mondta, nincs ezzel kapcsolatos pontos menetrend. Hozzátette: tárgyalnak a misszióról, a cél az, hogy legyen katonai misszió Csádban.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!