Hatvankétezren látták az ókori Kína-kiállítást Szegeden

Belföld, 2024.01.09

Csaknem 62 ezren látták a szegedi ókori Kína-kiállítást, amely vasárnap zárta kapuit, ezzel a tárlat bekerült a Móra Ferenc Múzeum legsikeresebb rendezvényei közé - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

Móra Ferenc Múzeum A szegedi Kultúrpalotában május 26-án nyílt az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat bemutató kiállítás, majd a Múzeumok éjszakáján több kínai közgyűjtemény összefogásával a Han-dinasztia korát felidéző tárlat. A kiállítás egyik legérdekesebb tárgya egy teljes testet fedő halotti páncél volt, amely mintegy kétezer darab polírozott jádelapocskából készült. Ilyen páncélokat kizárólag a legmagasabb rangú elhunytak temetésen során használtak.

A két ünnep közötti napokban, illetve az utolsó héten óriási tömegek voltak kíváncsiak a kiállításra, mely ezzel az eredménnyel bekerült a Móra-múzeum leglátogatottabb kiállításai közé.

A Sanghajból érkezett műtárgyakkal már a zárás utáni reggel elkezdték a munkálatokat a kínai kurátorok. A műtárgyakat egyesével kiemelik a vitrinekből, majd nagy gonddal becsomagolják, és speciális szállítóládákba helyezik őket a múzeum munkatársai segítségével.

A kiállítás másik egysége, az agyagkatonák azonban még nem köszönnek el Szegedtől. A sanghaji anyag elutazása után a múzeum egy rövid szünetre vonul, majd a tervek szerint január végétől egy új kiállítás részeként még láthatóak lesznek az agyagkatonák a szegedi Kultúrpalotában - közölte a sajtóreferens.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!