Hornung Ágnes: családok nélkül nincs nemzet

Belföld, 2022.09.15

A magyarok ezer éve hisznek abban, hogy nincs nemzet a családok nélkül, és csak a családok adhatják a haza identitásának és szuverenitásának alapját, ezért köteleződött el a kormány tizenkét éve a családbarát ország építése mellett - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön egy budapesti konferencián.

Hornung Ágnes a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nőtagozatának Női érdekképviselet a kereszténydemokráciában című konferenciáján kiemelte: a nők visszatérése a munka világba a társadalom és gazdaság oldaláról is fontos kérdés, ezért a kormány határozott lépéseket tett a munka és a családi élet összehangjának megteremtéséért és családbarát munkahelyek kialakításáért.

Bevezették, hogy a munkáltató - ha kérik az érintettek - köteles napi négyórás foglalkozást biztosítani a gyermek négyéves koráig, három vagy többgyerekes szülők esetében a legkisebb gyerek hatéves koráig, a gyerekek után járó pótszabdságot pedig már mindkét szülő igénybe veheti egymástól függetlenül - sorolta.

Megemlítette azt is, hogy a munkahelyvédelmi akció révén 2020-ban átlagosan mintegy 11 ezer kisgyermekes szülő részesült munkahelyvédelmi kedvezményben 1,8 milliárd forint értékben.

Segíti a szülők visszatérését a munka világába a gyerek hároméves korától kötelező óvodáztatás, valamint az a nagyszabású bölcsődefejlesztés is, amelynek köszönhetően 2010 óta 80 százalékkal, 32 ezerről több mint 58 ezerre nőtt a bölcsődei helyek száma - mondta az államtitkár.

A kormány - folytatta - 2010 óta több mint három és félszeresére emelte a családok támogatására fordított összeget, bevezette az otthonteremtési támogatást, és széleskörű adókedvezményekkel biztosítja, hogy évről évre több maradjon a családok kasszájában. De nemcsak anyagi támogatásról van szó, hanem annak a szemléletnek a megerősítéséről, amely értéket lát a családalapításban, és megteremti annak lehetőségét - hangoztatta.

A hagyományok, a tradíció átadásának fontosságáról szólva az államtitkár kijelentette, hogy a konzervatív politikai közösség nem egy hagyományőrző társaság, hiszen nem csak védeni és őrizni kell a hagyományos értékeket, hanem "magunkhoz is kell ragadni a kezdeményezést, ez a mozzanat pedig a családalapításban érhető leginkább tetten". Ezért a kormány legfontosabb céljai között szerepel, hogy az első gyerek minél korábban megszülessen, mert így nagyobb az esély a további gyerekek megszületésére; legyen minőségi kapcsolat a család és a munka között; a gyereket vállaló és nevelő családok anyagilag is megerősödjenek, és jobban járjanak, mint a gyereket nem vállalók - ismertette Hornung Ágnes.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőlevelében azt írta, hogy napjainkban a család, a házasság, a férfi és női lét, valamint a teremtett világ rendjét relativizálni próbálják- Ezért - folytatta - nagy jelentősége van a konferenciának, amelynek eredményeként - reményei szerint - olyan javaslatok születnek és olyan programok indulnak el, amelyek megerősítik a társadalom szövetét és hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon a Szent István által megteremtett keresztény alapokon. A nyugati civilizáció politikai és társadalmi állapota figyelmeztet arra, mennyire fontos, hogy a keresztény-konzervatív értékrendet olyan nők képviseljék, akik nemcsak felvállalják a kereszténydemokrácia iránti elkötelezettségüket, hanem a magyar nőtársadalom szempontjából lényegi kérdésekben ezen értékrend melletti kiállásukkal, személyes példamutatásukkal megértően, hitelesen, toleránsan, ugyanakkor határozottan nyilvánuljanak meg - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A sajtóanyag szerint a konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet a konzervatív nézőpontú női érdekképviselet jelenlétére és szükségességére Magyarországon és a Kárpát-medencében. A rendezvényen konstruktív vitát folytatnak a nők közélethez fűződő viszonyáról, a keresztény és konzervatív feminizmus létezéséről, a modern férfi és női szerepekről - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!