TV műsor

Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Európa peremein, így a Brit-szigetek és az Északi-tenger felett, valamint Finnországtól keletre és a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Skóciában és Írországban is nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában, de igazán jelentős csapadék Olaszországban és a Balkán-félszigeten hullott az ott kipattant záporokból, zivatarokból. 30-80 mm közötti csapadékösszeget több helyről is jelentettek, az Égei-tenger mentén több helyen heves zivatarok is kialakultak.

Naposabb, eseménytelenebb idő inkább csak az Ibériai-félszigeten és Közép-Európa egy részén van. A legmelegebb Cataniában és Szirakúzában van, ahol 40, 41 fokot is mérnek, de Görögországból is jelentenek 38, 40 fokos maximumokat, és Spanyolországban is 30, 37 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

A Kárpátoktól északra azonban jellemzően csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Előrejelzés az ország területére péntek estig

---------------------------------------------


Csütörtökön elsősorban az északkeleti megyékben és a Dunántúl nyugati, délnyugati részein is felhősebb lesz az ég, és elsősorban az északkeleti megyékben (nagyjából a Börzsöny-Békéscsaba vonaltól keletre) alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Másutt estig még napos, gomolyfelhős idő ígérkezik. Éjszaka a középső és keleti megyékben mindenütt csökken a felhőzet, jórészt kiderül az ég. Eközben az éjszaka folyamán a Dunántúlon, majd péntek délelőtt már keleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Pénteken elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is előfordulhat helyenként zápor, kis eséllyel zivatar is. Csütörtökön az északnyugati, pénteken már a nyugatias szelet kísérhetik élénk, csütörtökön még helyenként erős széllökések, de a csütörtöki zivatarok környékén átmenetileg viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, Nyugat-Magyarországon lesz enyhébb a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 26 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!