TV műsor

Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.05.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, amelynek területén többnyire erősen felhős az ég, emellett Moszkva és az Ural közötti területen több helyen esik az eső. Ugyancsak ciklon helyezkedik el a Skandináv-félszigettől északra, ennek hidegfrontja pedig a félszigeten húzódik végig, de még Skóciát is eléri. E front mentén is sok a felhő, és többfelé fordul elő csapadék, de itt az eső mellett havazás és hózáporok is kialakulnak.

A front mögött izlandi középponttal anticiklon erősödött meg. Ettől a térségtől délre alapvetően ciklonális hatások érvényesülnek, egymást érik a frontális felhősávok, amelyek nyugatról kelet felé haladnak. Ezekben elszórtan alakul ki eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás kíséretében, amely gócokban 40-60 mm csapadék hull. Ez az időjárás egész Nyugat-, Délnyugat-Európára, az Alpok tágabb környezetére jellemző, a Balkánon már napos, száraz idő van.

Hétfő estig a Kárpát-medencében változó vastagságú felhőzet zavarja a napsütést, kis eséllyel lehet lokális zápor, esetleg zivatar.


Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

-------------------------------------------------

Általában vékony fátyolfelhőzet szűri a napsütést, de vasárnap és hétfőn is átmeneti időszakokra megvastagszik a felhőzet. Néhol - legnagyobb eséllyel északon - záporeső, hétfőn esetleg zivatar is előfordulhat. Hétfő estétől északnyugat felől határozottabb felhősödés kezdődik, és az Észak-Dunántúlon záporok is kialakulhatnak.

A délnyugati, déli szelet vasárnap élénk, hétfőn erős lökések kísérik, de hétfőn az Alpokalján és a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 31 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!