TV műsor

Időjárás-jelentés

Belföld, 2021.04.04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Nyugat felől nagykiterjedésű anticiklon nyúlik be kontinensünk fölé, hatására egészen a Kelet-európai-síkság nyugati részéig napos, csapadékmentes, ugyanakkor az átlagoshoz képest több fokkal hűvösebb az idő. A Balkán-félsziget és Dél-Olaszország fölött hullámzó frontot figyelhetünk meg, arrafelé több helyen esik az eső, néhol zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Ibériai-félszigeten és az Égei-tenger mentén meghaladja a 20 fokot, ezzel szemben az Alpoktól és a Kárpátoktól északra jellemzően 10 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Izland térségében már feltűnik az a gyors mozgású hidegfront, amely hétfőről keddre virradó éjszaka át is vonul hazánk fölött vegyes halmazállapotú csapadék, és jelentős lehűlés kíséretében. A front előtt azonban átmenetileg délnyugatira fordul az áramlás, így húsvéthétfőn jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.


Várható időjárás az ország területén hétfő éjfélig:

---------------------------------------------------


Vasárnap estig a gomolyfelhőkből elsősorban az ország középső harmadában alakulhat ki helyenként futó záporeső, majd éjszakára mindenütt kiderül az ég. Hétfőn egészen késő délutánig túlnyomóan napos, csapadékmentes időre számíthatunk a vasárnapihoz képest kevesebb gomolyfelhővel. Hétfőn késő délutántól azonban északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, és késő este, kevéssel éjfél előtt a Dunántúl északnyugati részein egyre több helyen várható csapadék; előbb eső, amelyet gyorsan havas eső, majd hó válthat fel. Vasárnap estig az északias szelet, hétfőn napközben pedig a délnyugati szelet kísérhetik többfelé is erős széllökések. A hétfő éjjel érkező hidegfront mentén késő estétől a Dunántúl északnyugati felén északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +1 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúl egyes részeit leszámítva gyakorlatilag országszerte fagy várható. Az északi völgyekben és a Nyírségben azonban még ennél is hidegebb lehet 2-3 fokkal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 13 és 19 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!